• 4

Najpoznatiji srpski kuvar otkriva kako da napravite domaći kvasac

Napravite domaći kvasac od koga testo raste kao ludo

  • 4
Domaći kvasac

Foto: Pixabay

Iako u Srbiji vlada nestašica kvasca, proizvoda koji je neophodan za pravljenje hleba, poznati kuvar i nekadašnji član žirija emisije „Prvi Kuvar Srbije“ Igor Belošević dokazuje da to ne treba da nas brine.

Kvasac možemo da napravimo i sami u kućnim uslovima, a sve što nam je potrebno su osnovne namirnice, brašno, šećer i voda.

Najpoznatiji srpski kuvar je na svom Instagram profilu pokazao da kvasac možemo da napravimo i sami u kućnim uslovima.

Mag kulinarstva je pokazao čak dva recepta koja se prave od osnovnih namirnica - brašna, šećera, vode, kao i rendanih jabuka.

U nastavku vam otkrivamo kako da napravite domaći kvasac po receptu kuvara Igora Beloševića.

Brašno, šećer i voda

Za normalnu količinu hleba u kućnim uslovima potrebno je dve do tri kašike brašna sipati u teglu, zato što ima malu površinu za širenje bakterija. Dodati kašiku šećera i dve-tri kašike vode. Sve to dobro izmutiti.

Brašno

Foto: Pixabay

Kada se napravi homogne smesa dodati samo još malo vode po potrebi. Dobro izmešati sastojke - smesa treba da bude malo gušća od smese za pripremu palačinki.

- Zatvoriti teglu i pustiti da ostane na sobnoj temperaturi naredna tri do četiri dana, s tim što je potrebno svakog dana ponavljati postupak - dodati malo brašna i vode dok ne dođe količina kvasca, odnosno vrenja do samog poklopca - savetuje poznati kuvar.

Brašno, šećer, voda i rendane jabuke

U teglu sipati dve do tri kašike brašna, kašiku šećera i jednu narendanu jabuku. Dodati malo vode kako bi se napravila kompaktna smesa, dobro izmešati. Zatvoriti teglu i pustiti da odstoji na sobnoj temperaturi narednih dva do tri dana.

Brašno

Foto: Pixabay

- Jabuka ima u sebi svoje šećere i kiseline gde će dodatno podstaći baterije da naprave kvasac. Ta vrsta kvasaca će stići za 2 dana' kaže Igor u svom tutorijalu.

U sledećem videu možete pogledati kompletne instrukcije za pravljenje kvasca, ali i savet kako da umesite i ispečete domaći beskvasni hleb.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Igor Belosevic (@belosevicigor) on

(K.M./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    Dobar kuvar obozavam da dodjem u njegov restoran

  • Тодорић

    Ето зашто наши стари нису имали рак.Гљивице квасца су нездраве за човека.Рак је гљивица.Хвала на рецептима.!

  • Ja

    I kada naraste do poklopca, šta onda, jel čitavu teglu sasuti u 1 kg brašna za jedan hleb ili pomalo, po kašiku, zašto niko ne objasni ?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima