• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Harmonika hleb sa puterom, lista se kao knjiga: Recept za mirisno pecivo koje će vam ulepšati jutro

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukusan i hrskav, osvaja na prvi pogled

  • 0
Foto: Printskrin Youtube/大琼 Qiong Cooking

U moru recepata za peciva i testa, posebno se izdvaja harmonika hleb sa puterom. Iako je za njegovu pripremu potrebno malo više vremena, kad ga napravite i probate shvatićete da je svaki uloženi minut bio vredan truda.

Pored toga što je spolja hrskav, a iznutra mek - kombinacija koju svi volimo, ovaj hleb fantastično izgleda, pa se nećete postideti ni ako ga napravite za velika slavlja i porodična okupljanja.

Sastojci:

  • 320 gr brašna
  • 2 jaja
  • 5 gr suvog kvasca
  • 4 kašike šećera
  • pola kafene kašičice soli
  • 150 ml hladnog mleka
  • 150 gr putera

Priprema:

U posudu za mešenje sipajte brašno, dodajte jedno jaje, kvasac, so, šećer i mleko. Umestite testo tako da bude glatko, pa ga prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji pola sata.

Pakovanje putera izvadite iz frižidera, pa 25 grama isecite i sklonite na stranu. Preostali puter isecite na šest listova jednake širine, pa ih poređajte na pek papir, preklopite papir sa svih strana i preko papira pređite oklagijom.

Testo stavite na brašnom posutu radnu površinu i razvucite oklagijom. Testo bi trebalo da bude u obliku malo većeg pravougaonika.

Uzmite pek papir sa puterom, odvojite gornji deo papira, naslonite deo sa listovima putera na središnji deo testa i uklonite papir. Ostatke testa koji ostanu sa strane preklopite preko listova putera.

Opet pospite brašnom radnu površinu, sipajte i malo brašna preko testa, pa ga razvucite oklagijom tako da površinski postane dvostruko veće. Preklopite testo na tri dela, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da odstoji 20 minuta.

Po treći put razvucite testo oklagijom tako da bude tanko, opet ga preklopite na tri dela, pa ga još jednom izravnajte oklagijom, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da "odmori" još 20 minuta.

Testo dužinski isecite na četiri trake iste širine. Okrenite dve trake tako da lisnati deo bude na vrhu, na kraj prve trake od testa prislonite drugu, pa obe trake od testa savijajte do dužine pleha. Trake od testa trebalo bi da budu blago prislonjene prilikom savijanja.

Isti postupak primenite i sa preostale dve trake od testa. Dobićete dva harmonika hleba.

Spustite hlebove u pleh, prekrijte ih prozirnom folijom i ostavite da odstoje 150 minuta.

Umutite jaje, njime premažite hlebove i stavite ih da se peku u rerni na 170 stepeni oko 25 minuta. Kad se na površini pojavi zlatna hrskava korica, hlebovi su gotovi. Premažite ih rastopljenim puterom i služite.

Prijatno!

Video: Pekari ili roboti?: Ovu neverovatnu veštinu još niste videli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti