• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zlevanka je ukusna i u slanoj i u slatkoj verziji: Recept za pitu na kojoj su odrasle generacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izdašnu pitu sa kukuruznim brašnom i odabranim dodacima spremićete brzo i lako čak i ako niste vešti u kuhinji

  • 0
slatka proja foto: Shutterstock

Savremene domaćice najčešće se žale na manjak vremena za pripremu obroka, pa zato biraju recepte koje će spremiti brzo i lako. Iz tog razloga su starinski recepti iznova postali popularni, a među njima i pita zlevanka na kojoj su odrasle generacije u staroj Jugoslaviji.

Ova pita karakteristična je po tome što je možete napraviti i u slatkoj i u slanoj verziji, u zavisnosti od toga kakve ukuse više volite.

Mi vam donosimo osnovnu verziju recepta, a vi dodajte sastojke po želji - sir, seckano  povrće (mladi luk, crveni luk, tikvice, paprike, blitvu, spanać), suvo voće ili domaći džem.

Takođe, ako se opredelite za slatku verziju zlevanke, možete je preliti medom, sirupom iz slatka ili prokuvanim šećerom i vodom - tako će biti ukusnija.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 dl ulja
  • 2 dl jogurta
  • kesica praška za pecivo
  • 250 g kukuruznog brašna
  • 120 g belog pšeničnog brašna
  • 2 dl kisele vode

Priprema:

Razbijte jaja, dodajte im ulje, jogurt i kiselu vodu, pa dobro izmešajte. Potom dodajte kukuruzno i pšenično brašno, kao i prašak za pecivo.

Ukoliko pravite slanu pitu, dodajte ravnu kafenu kašičicu soli. Ako ste se, pak, opredelili da napravite slatku zlevanku, u smesu dodajte dve kašike šećera.

Sve dobro umutite varjačom, dodajte sir i povrće za slanu verziju, odnosno suvo voće ili 200 grama domaćeg džema za slatku, pa sipajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata, pa ostavite da se prohladi, secite i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti