NAJČUVENIJE ŠPIJUNKE SVETA: Ćutale su i kada su im nokte čupali (VIDEO)

Jedan od uslova špijunskog posla je spremnost da žrtvuju vlastiti život za domovinu, a ove dame su to više puta činile

  • 2

Špijunske operacije imale su ogromnu važnost za ishod Drugog svetskog rata jer je to bio jedan od najučinkovitijih načina prikupljanja informacija o neprijatelju, njegovim ciljevima, kretanju, tajnom oružju... Upravo zato velikih pobeda u ratu ne bi bilo bez mreže od stotinjak špijuna koji su se ubacili u neprijateljske redovi i rizikujući svoj život izvukle mnoštvo informacija korisnih za saveznike.

ZAPAD PROTIV RUSIJE: Kažu da je ovo najbolja špijunska serija svih vremena (VIDEO)

Pokazalo se kako su u špijunskim radnjama žene često i bolje nego muškarci. Jedan od uslova špijunskog posla je spremnost da žrtvuju vlastiti život za domovinu, a ove dame su to više puta činile.

Među top pet špijunki koje su služile u Drugom svetskog ratu spadaju Nensi Vejk, šifrovanog imena "Beli miš", Violeta Szabo, poznatija kao "Loiz", Virdžina Hol, šifrovanog imena "Diana", Odeta Halovs, poznatija kao "Lisa" i Lisa de Baisak, poznatija kao "Odil".

Beli miš

Ova novinarka rođena na Novom Zelandu živela je u Marseju kada je počela invazija na Francusku. Pridružila se pokretu otpora kao obaveštajac, ali zarobili su je Nemci. Zbog toga je dobila zadatak da radi na specijalnim operacijama. Poslata je natrag u Francusku, gde je imala zadatak da ubije i sabotira što više nemačkih snaga. Jednom prilikom je ubila stražara golim rukama.

U SUPER-TAJNOJ SOBI SVEMOĆNE ŠPIJUNSKE AGENCIJE: Odavde se rukovodi operacijama i nadgleda svet (FOTO)

Luiz

Bila je britanski obaveštajac. Rođena je u Francuskoj, a posao joj je bio da nabavlja što više informacija o nacistima sa okupiranih područja Evrope. Dva dana pre Dana D., Luiz su zarobili pripadnici SS-a kod francuskog Limogesa. Oni su je ispitivali i mučili, pa je doportovana u nemački koncetracioni logor Ravensbruck gde je i pogubljena.

Diana

Bila je američka špijunka koja je delovala u sklopu britanskih obaveštajnih agencija. Nemci su joj dali nadimak "Artemis", a Gestapo je smatrao najopasnijom od svih savezničkih špijuna. Ona se 1944. godine vratila u okupiranu Francusku sa lažnim dokumentima koji su joj dali identitet Marsela Montag. Zavarala je Gestapo i stupila je u kontakt sa pokretom otpora. Obeležavala je zone za dostavu hrane i pronalazila je sigurne kuće.

BIVŠI SRPSKI AGENT OČEKUJE NOVA HAPŠENJA: "Upravo je počeo ŠPIJUNSKI RAT na Balkanu"

Lisa

Bila je obaveštajac saveznika. Gestapo ju je privodio 14 puta, ispitivao i mučio u zatvoru Fresnes. Nakon izlaska, leđa su joj bila trajno obeležena bičem, a iščupali su joj i nokte. U dva navrata je osuđena na smrt, ali je Nemcima odgovorila "Morate da odlučite na temelju koje optižnice ćete me pogubiti, jer mogu da umrem samo jednom". Na kraju je poslata u koncentracioni logor Ravensbruck, a da nije odala nijednu informaciju.

Odil

Bila je heroina specijalnih operacija tokom Drugog Svetskog rata, a u 1942. godine je bila jedna od prvih ženskih agenata koja je padobranom sletela u okupiranu Francusku. Imala je ulogu kurira i veze velikim brojem naučnika.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Izvor:Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mare

    13. novembar 2016 | 13:45

    Svaka im cast.

  • Tutor

    13. novembar 2016 | 19:43

    Nije isto špijun i diverzant. Diverzant deluje iza neprijateljske linije, a protiv resursa i ljudstva neprijatelja, kao u slučajevima koje ste opisali. Špijun je infiltriran u sistem neprijatelja, na većoj ili nižoj poziciji u hijerarhiji sistema. Oni se vrbuju unutar sistema neprijatelja, vojnog, ekonomskog i sl. raznim povlasticama, pretnjama, ali i na ideološkom principu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA