0

Ravioli na kineski način: dim sum

Kantonska kuhinja nije začinjena koliko i sečuanska - pa najpoznatije jelo ove kuhinje, dim sum, krasi obilje sastojaka, a ne prejaki začini.

Dim sum su tradicionalne kineske knedle napravljene od testa, punjene mesom, ribom ili morskim plodovima. One se kuvaju na pari u bambusovom kuvalu, ali može da posluži i obično sito.

Sastojci:

- 250 ml mleka
- 2 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- ½ kašičice soli
- 500 g višenamenskog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 100 g šećera
- 2 kašike ulja

Za fil:

- 250 g mlevenog svinjskog mesa
- 20 g suvih šitake pečuraka
- mladi luk
- srednji crveni luk
- srednja šargarepa
- 2 čena belog luka
- kašika soja sosa
- kašika ulja od susama
- majčina dušica, beli biber, so
- 2 kašike gustina

Priprema:

Suve šitake stavite u vodu da se natope. Izmešajte mleko, kvasac, šećer i so, promešajte i ostavite da nadolazi oko pet minuta - a za to vreme iseckajte luk, beli luk i šargerepu.

Sve ostale sastojke za testo izmešajte u većoj posudi, napravite udubljenje u sredini, dodajte ulje i mešavinu sa kvascem. Umesite glatko testo koje se ne lepi pa ostavite da se diže u posudi pokriveno plastičnom folijom najmanje sat vremena.

Dok se testo diže, pripremite fil: ocedite šitake od viška vode pa ih sitno naseckajte i pomešajte sa mesom, mladim lukom i svim ostalim sastojcima - pa pustite da masa odstoji začinjena, oko pola sata. Zatim masu podelite na 8 delova.

Naraslo testo premesite pa podelite takođe na 8 delova i ostavite da odstoji još 15 minuta, prekriveno kuhinjskom krpom. Svaku lopticu razvucite u krug koji ima tanke krajeve i puniju sredinu. Stavite kuglicu nadeva u sredinu, pa spojite vrhove da dobijete karakterističan oblik dim suma. Ostavite napunjeno testo da stoji još 15 minuta.

Popakujte knedle u papirne korpice pa naslažite na sito ili posudu za kuvanje na pari (a ako imate pravo bambusovo kuvalo na pari, korpice nisu potrebne). Kuvajte na pari 25 minuta. Poslužite tople uz soja sos.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: kineska-kuhinja dim-sum svinjsko-meso mladi-luk soja-sos sargarepa belo-brasno

Pire od krompira i šargarepe

Pileća krem čorbica - savršena za zimske dane

Pirinčane nudle s dimljenim tofu sirom i kikirikijem (posno)

Pohovani kolutići lignji u posnoj i bezglutenskoj verziji

Chilli con carne - ljutina meksika na vašem stolu

Svinjetina u domaćem sečuan sosu

Fileti lososa u sosu od senfa

Krem čorbica od brokolija i praziluka

Domaća rezanca za supu - kao iz bakine kuhinje

Prokelj kuvan na pari - zdrav prilog ili obrok

Ukusno iznenađenje u paketiću od testa: pizza kalcona

Omiljeni dodatak za supicu: klasične knedle od griza

Francuski hleb (baget) s dodatkom integralnog speltinog brašna

Neizostavno jelo na svakoj svečanoj večeri: ruska salata

Svinjska rebarca iz rerne, u pikantnom sosu

Salata s avokadom i tofu sirom (posno)

Gambori u krem sosu s vinom

Slane palačinke s belim mesom i neutralnom pavlakom

Sos od pečenog belog luka i neutralne pavlake

Odlične zemičke za burgere ili sendviče

Povrće s pirinčem i parmezanom

Marinirani pileći bataci i karabataci, ispečeni u rerni

Osvežavajući i lagani sendviči s krastavcima

Pikantne rolnice od plavog patlidžana, s mesom i krem sirom

Krompirići sa začinima, slaninom i kačkavaljem

Obrok-salata sa mesom, crvenim kupusom i brokolijem

Gravy sos - ili kako "moču" od pečenja pretvoriti u sjajan sos

Rustični hleb s raženim brašnom i semenkama

Bruskete zapečene s pršutom i mocarelom

Ukusan, dijetalan i zdrav prilog od prokelja