PANIKA: Korisnike smartfona zahvatila opasna epidemija

Nova bolest otkrivena je kod 34-godišnje žene koja je šest sati bez prestanka slala poruke putem WhatsApp-a, a simptomi su jaki bolovi u zglobovima. Ova pojava je popularno nazvana WhatsAppitis

  • 2

Španski doktori otkrili su prvi slučaj nove bolesti kojoj su dali ime "WhatsAppitis" (Vacapitis). U pitanju je poremećaj koji se javlja usled preteranog kucanja poruka koristeći popularnu aplikaciju "WhatsApp", i druge tog tipa, a manifestuje se kao bol u ručnim zglobovima. Prvi slučaj prijavila je jedna žena, nakon što je šest sati bez prestanka odgovarala na poruke.

Slučaj je opisan u magazinu "Lancet". Jednog jutra 34-godišnja žena, koja je bila u 27. nedelji trudnoće, probudila se sa velikim bolovima u ručnim zglobovima. Doktorka koja je pregledala pacijentkinju napisala je da ona prethodno nije imala nikakve povrede, i prethodnih dana nije imala nikakve preterane fizičke aktivnosti.

- Žena koja se javila sa ovim problemom, radila je za Badnje veče 24. decembra, i sutradan je odgovarala na sve poruke koje su joj stigle prethodnog dana preko aplikacije "WhatsApp". Svoj mobilni telefon, koji je težak oko 130 grama, bez prestanka je držala barem šest sati. Tokom ovog perioda pravila je neprekidne pokrete sa oba palca kako bi slala poruke. Nakon detaljnog pregleda utvrđeno je da je bol izazvan preteranim korišćenjem pametnog telefona, a bolest smo popularno nazvali "WhatsAppitis" - izjavila je doktorka koja je pregledala ovu ženu.

Pacijentkinja je dobila lekova protiv bolova i rečeno joj je da dok bolovi ne prođu ne koristi mobilni telefon. Ovo je samo poslednja u nizu bolesti koja je izazvana preterenom upotrebom nekog uređaja. Devedesetih godina bio je popularan "Nintendinitis" koji je izazvan prevelikom upotrebom igračke konzole Nintendo.

S obzirom da danas ne možemo da živimo bez naših pametnih telefona, igračkih konzola, računara i sličnih stvari, redovno pravite pauzu kako ne biste imali zdravstvene probleme.

(Telegraf.rs / Izvor: dialymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA