U ovoj zemlji besplatan pristup internetu postoji na svakom koraku

Ujedinjene nacije su 2011. godine proglasili pristup internetu ljudskim pravom, što znači da je ograničavanje pristupa mreži kršenje prava. Zemlja koja je u pitanju nalazi se u Istočnoj Evropi i ima jedno od najnaprednijih e-društava na svetu

  • 7

Današnji život je nezamisliv bez interneta. Većina stvari koje svakodnevno radimo zahteva povezivanje na mrežu, a u većini zemalja to još uvek može predstavljati problem kada smo u pokretu. Verovali ili ne, ali u Estoniji WiFi  postoji bukvalno svugde. U toj zemlji se na internet možete prikačiti u parkovima, trgovima, aerodromima, restoranima, a čak i u šumama.

"e-Estonija" je kako vlada ove zemlje opisuje njenu vezu sa digitalnim svetom. Ova zemlja poseduje i jedno od najnaparednijih e-društava na svetu.  Veliki broj stranaca posećuje ovu zemlju Istočne Evrope kako bi videli kako je ona prihvatila tehnološki trend. Posetioci dolaze iz Kanade, Japana, Gruzije, Indije, Namibije i Pakistana, a Amerikanci nisu na ovoj listi.

U Americi, internet je proizvod na tržištu kao i bilo koji drugi. Svaki peti Amerikanac nema pristup mreži, a to su uglavnom siromašni i neobrazovani ljudi.

Nema sumnje da Amerika ima dosta stvari da uradi kako bi bila poznata pod imenom "e-Amerika". Estonija obuhvata površinu od preko 45.000 kvadratnih kilometara, dok Amerika ima zemlju površine od preko 10 miliona kvadratnih kilometara. To je ogromna teritorija koju bi trebalo pokriti tačkama za pristup internetu.

Ujedinjene nacije su 2011. godine proglasili pristup internetu ljudskim pravom, što znači da je ograničavanje pristupa mreži osobi kršenje prava. U izveštaju stoji i važnost održavanje funkcionisanja interneta tokom političkih nemira jer se društvene mreže koriste i za mobilisanje ljudi.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: mic.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Justin

    21. jul 2014 | 19:10

    Meni samo nije jasno kako je estonija istocna evropa??? Inace svaka cast za estonce. Jednog dana i kod nas.

  • Ротфрајер

    21. jul 2014 | 18:51

    Супер

  • Prof.Biologije

    22. jul 2014 | 11:13

    45 milona ljudi u SAD nema internet su beskućnici jer su ih Američke banke popljačkale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA