SNIMAJU VAS DOK SPAVATE: Evo kako vas hakeri špijuniraju!

Prema najnovijim podacima hakeri upadaju u kamere u više od 100 država. Ukoliko ste instalirali sigurnosnu kameru koja može biti hakovana, možda vas upravo sada neko gleda na internetu

  • 10

Pojedine veb stranice emituju snimke iz desetina hiljada domova, kancelarija, pa čak i škola. Zbog njihovog emitovanja ugrožena je bezbednost svih, pa čak i beba koje njihovi roditelji nadziru tako što su im u sobe instalirali sigurnosne kamere. Ko je kriv? Hakeri koji su se dočepali lozinki ovih kamera, a koje vlasnici ne menjaju redovno ili čak uopšte

 

Prema najnovijim podacima hakeri upadaju u kamere u više od 100 država. Tokom samo dva sata, novinari britanskog lista pregledali su internet stranice, dostupne svima s pristupom globalnoj mreži, i na njima videli snimke iz britanskih domova koje su pokazivale: bebe u krevetićima, unutrašnjost crkvenog prostora u kojem boravi sveštenik, dva muškarca koja jedu u kuhinji, stariju gospođu koja se odmara na stolici, školarca koji igra igrice u svojoj kući, dečaka koji spava na krevetu.

 

 

Ukoliko ste instalirali sigurnosnu kameru koja može biti hakovana, možda vas upravo sada neko gleda na ineternetu. Uređaji koji su ranjivi, odnosno mogu da se hakuju su monitori za decu, kućne sigurnosne kamere i sigurnosne kamere kakve se obično instaliraju u kancelarije, radnje, fabrike, škole... Špijuniranje se može sprečiti menjanjem fabričkih bezbednosnih postavki sa kojima dolazi svaka kamera

 

- To je apsolutno šokantno. Kompanije koje prodaju kamere morale bi odmah da kažu korisnicima da promene postavljene lozinke. Ovo bi mogao biti poziv za buđenje svakome ko ima instaliranu kameru u svom domu ili kancelariji - rekao je britanski parlamentarac Džulijan Hupert.

 

Stotine hiljada ljudi širom sveta kupuje veb kamere svake godine i zbog toga bi morali da znaju da su "ranjivi". Veliki broj kupaca su roditelji koji koriste razne naprave kako bi nadzirali svoju decu.

 

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

 

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ona

    21. septembar 2014 | 17:40

    Kod nas bi imali sta da vide:-).Pozoriste u kuci preko,dana,film za odrasle preko noci:-).Od veceras novo pravilo krece,spavanje u pizami,gasenje lampe,flaster preko usta,za svaki slucaj:-)A mozda i uzmem vrece za spavanje,sto je sigurno sigurno je:-).

  • Hrvat

    21. septembar 2014 | 22:29

    Ja iskljucim PC to je moja hakerska tajna ;D

  • Bojan milenkovic

    21. septembar 2014 | 14:49

    Od veceras pravim bahanalije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA