ČARDAK NI NA NEBU NI NA ZEMLJI: Lebdeći grad sa planinama i rekama

Zamislite da živite na našoj planeti, ali ne baš na njoj, nego malo gore, na nebu. Zamislite vaš dom u podnožju planine koja se nalazi na veštački stvorenom ravnom "neboderu"

  • 0

Zamislite ekološki neboder. Sada, zamislite ga kako pluta u vazduhu. Možda će vam pasti na pamet nešto što liči na "čardak ni na nebu ni na zemlji" iz narodne bajke, što je svakako u skladu sa "Lebdećim gradom 'Nebom i Zemljom'", kineskog dizajnera Vei Žaoa, čiji je rad jedan od pobednika eVolovog ovogodišnjeg konkursa na ovu temu.

Viđali smo razne projekte na ovu temu, ali smo oduševljeni načinom na koji "Lebdeći grad 'Nebo i Zemlja'" veruje u svetlu ekološku budućnost čovečanstva.

Na ovom neboderu nalaze se planine, reke, jezera, šume i životinje - stvarajući utopijsku zemlju iz snova koja lebdi u vazduhu zahvaljujući "maglev" tehnologiji, odnosno magnetskoj levitaciji, koja funkcioniše tako što odbija Zemljino magnetno polje.

Samodovoljnost je bitna odlika ovog grada budućnosti

Ovo je, u suštini, divovski lebdeći brod, kontrolisan od strane molekularnih magneta distribuiranih sa donje strane letelice. Očito, rotacija zakrivljenog dna može da genriše električnu energiju neophodnu za funkcionisanje grada, a da takođe zadrži balans: verovatno jako bitno, s obzirom da se na njemu nalaze planinski venci.

Genijalni idejni tvorac je rešio i problem transporta robe i putnika na i sa "Lebdećeg grada" na čvrsto tlo majčice Zemlje: putem malih i posebno dizajniranih magnetnih letelica.

Vei Žao vidi svoj grad kao rešenje za ograničenu površinu naše planete, koja se suočava sa ogromnim povećanjem broja stanovnika, posebno u gradovima ka kojima svi hrle ovih dana. Stvarajući na neki način novu Zemlju iznad Zemlje, on je osmislio, na neki način, ultimativni primer visoke arhitekture.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA