Ovo su najbolje plaćeni poslovi u Srbiji!

Prema podacima sa sajta poslovi.infostud.com, broj prijava na IT oglase proteklih godina nije bio dovoljno velik da zadovolji tržište. Dakle, u ovom sektoru posla objektivno ima, ali nažalost nema dovoljno stručnog kadra

  • 21

S obzirom na ogromnu stopu nezaposlenosti u našoj zemlji, često se nameće pitanje: da li postoji zanimanje koje garantuje sigurno zaposlenje? Opšti utisak koji preovlađuje jeste da takvog zanimanja nema, ali da li je zaista tako?

Prema podacima sa sajta poslovi.infostud.com, broj prijava na IT oglase proteklih godina nije bio dovoljno velik da zadovolji tržište. Dakle, u ovom sektoru posla objektivno ima, ali nažalost nema dovoljno stručnog kadra. Poslovi.infostud.com takođe navode listu radnih mesta za koja je u proteklih par godina postojala najveća šansa za zaposlenje. Tu spadaju programeri, softverski inženjeri i developeri.

Trenutni broj zaposlenih u IT sektoru ne može da zadovolji potražnju tržišta rada, te je mnogo više oglasa koji nude zaposlenje u ovoj oblasti nego što je onih koji se prijavljuju na te pozicije.

Pored toga što IT stručnjaci ne moraju da čekaju na posao, oni su čak i među najplaćenijima u Srbiji. Sajt Infoplate.rs pruža podatke prema kojima prosečna plata IT stručnjaka iznosi oko 85.000 dinara. Kada uporedite to sa prosečnom platom u Srbiji, koja iznosi oko 43.000 dinara, jasno je koliko je IT sfera unosno mesto. Najveće neto zarade u Srbiji u decembru prošle godine imali su programeri i konsultanti. Prosek njihovih plata iznosio je 160.100 dinara, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Ono što je veoma zanimljivo jeste činjenica da mnogi koji rade u IT sektoru nemaju fakultetsku diplomu iz te oblasti, već su se obrazovali putem raznih programa specijalizovanih upravo za IT veštine. Poslodavci u ovoj oblasti vrednuju konkretne veštine. IT sertifikati takođe mogu napraviti razliku, a pored njih se i dalje cene praksa i iskustvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gitango

    15. februar 2015 | 11:55

    Ama, dokle vise te lazi da je u Srbiji prosecna plata 43.000?

  • Boki

    15. februar 2015 | 12:48

    Najbolje placen posao u Srbiji je politicar. Predsednici opstina imaju po 120 hiljda platu, a nizi funkcipneri po 90 hiljada. Za republicki parlament da govorim. Inace u Beogradu su plate skoro duplo vece nego u centralnoj Srbiji gde je beogradski prosek preko 50 hiljada, a u ostatku grubo procenjeno oko 25. Kad se sabere normalno da ispada preko 40 hiljada prosecna zarada.

  • ab

    15. februar 2015 | 15:01

    Ja ne radim u IT sektoru, ja sam majstor za industrijske masine imam platu 1100e + 35e svaki dan na terenu. Radim i elektroniku i mehaniku. Jest da sam zavrshio primenjenu i kompjutersku fiziku u bg-u ali ovo mi je bolje placen posao nego kao profesor u skoli... jeste tesko nekad po kisi mrazu vetru ali znam za sta radim... samo proizvodnja i veza tj da li sa nekim imas dogovor uspevaju u ovoj drzavi.... ljudi sve najbolje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA