ODLAZI U ISTORIJU: U ovoj državi FM radio postaje prošlost!

Prelazak na digitalno emitovanje audio signala (DAB) omogućava veći broj kanala u odnosu na FM radio, a i samo emitovanje je osam puta jeftinije

  • 3

Norveška će biti prva zemlja na svetu koja će 2017. godine u potpunosti ugasiti FM radio signal. Norveško Ministarstvo kulture završilo je zakon koji će omogućiti da ova država pređe na digitalno emitovanje audio signala (DAB) kao nacionalni standard.

Vlada ova skandinavske zemlje predložila je prelazak na DAB još 2011. godine, a vlast je sada zaključila da je država ispunila sve neophodne mere za lak prelazak na digitalnu tehnologiju.

- Ljudi koji slušaju radio u Norveškoj će imati pristup različitom i većem broju radio sadržaja, uživaće u boljem zvuku i novim funkcionalnostima - istakao je norveški ministar kulture, Torhild Vidvej.

DAB trenutno nudi 22 nacionalna kanala i ima kapacitet za još 20, dok je FM nudio samo pet. Takođe, cena emitovanja FM radio signala je osam puta skuplja od DAB-a, istaklo je ministarstvo.

Gašenje FM radija u Norveškoj zakazano je za 11. januar 2017. godine. Za sada je još nekoliko država Evrope i jugoistočne Azije razmatra prelazak na DAB, ali još uvek nijedna nija dala tačan datum.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peki

    20. april 2015 | 22:52

    Koji kreteni,analogni zvuk je meksi i topliji za slusanje.

  • vaš novinar

    21. april 2015 | 18:58

    U Velikoj Britaniji je 1990 BBC testirao prvi DAB radio, a 1995 je pušten u promet zvanično. Istina jeste da kvalitet je lošiji nego na FM-u, ali na DAB se prelazi da se omogući emitovanje svih stanica. Izmedju ove i 2017. godine i Velikoj Britaniji se radi na prebacivanju svih stanica sa AM, MW i FM na DAB frekvencije. .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA