Da li znate šta je zajedničko za engleski ragbi, komunizam i razvoj softvera? (VIDEO)

Ključna reč je samoorganizacija, gde se od svakog člana tima očekuje da maksimalno doprinese uspehu projekta, koliko god je u mogućnosti

  • 0

Priznajte da u životu niste čuli za tri različitija termina, a ipak sva tri povezuje Scrum. Na koji način? Scrum je termin koji je Džef Saterlend pozajmio iz studije koju su objavila dvojca japanskih ekonomista još 1986. Oni su iskoristili termin scrum iz engleskog ragbija, situaciju kada se dva tima „otimaju za loptu“, da opišu timove koji se samorganizuju i brzo reaguju na spoljne promene. Gospodin Saterlend je tako nazvao svoju metodu razvoja softvera, koja počiva na istim principima: samoorganizacija, mali timovi, česte iteracije i naravno iznad svega postizanje rezultata. A kako se u sve to uklapa komunizam?

Pa ključna reč je samoorganizacija, gde se od svakog člana tima očekuje da maksimalno doprinese uspehu projekta, koliko god je u mogućnosti. Sve to jako podseća na komunističku maksimu radi koliko možeš, dobićeš koliko ti treba. „Product Owner“ određuje ciljeve projekta, ali se za izvršavanje dnevnih zadataka stara „Scrum Master“ koji je delom anđeo čuvar tima, delom trener, a ukoliko to treba i psihijatar ili moderator.

Cela priča zvuči pomalo utopijski, pogotovo ako živite u Srbiji, ali scrum i agilan razvoj softvera su postali standard na Zapadu u poslednjih 15 godina. Značaj scrum-a su vrlo brzo prepoznale i kompanije iz Srbije, a jedna od prvih je bila i Puzzle Software, koja ne samo da je implementirala ovu metodu, već je u saradnji sa Scrum Alliance krenula da vrši obuku, tj. sertifikaciju IT profesionalaca.

Nakon 5 godina izuzetno uspešne saradnje, Puzzle Software je rešio da digne svest o tome koliko agilan razvoj pozitivno utiče na profit kompanija, te su rešili da organizuju manifestaciju Agile Month. Tokom meseca novembra, Puzzle Software ima nameru da svaki dan organizuje kurs posvećen konkretnom aspektu agilnog razvoja softvera. Jedan deo kurseva je sertifikovan od strane Scrum Alliance, a drugi deo kurseva je Puzzle Software izabrao na osnovu konsultacija sa svojim korisnicima i njihovim iskustvima u implementaciji ovog sistema.

Ovi „extended“ kursevi su namenjeni specifičnim oblastima ili aspektima kako samog Scrum-a, tako i njegove implementacije u radno okruženje, a služe da maksimalno olakšaju proces tranzicije kako programerima tako i menadžerima.  Upravo ta fokusiranost na određenu temu ih čini jako vrednim, jer iako su principi Scrum-a manje više jednostavni, njihova primena ume da bude problematična ukoliko ih se pojedinci ili organizacije ne pridržavaju. „Extended“ kursevi su namenjeni ne samo osobama koje su već prošle Scrum sertifikaciju (mada će oni od toga imati i najveće koristi), već i svim ostalim IT profesionalcima koje zanima agilan način razvoja softvera.

Za kraj meseca novembra Puzzle Software planira konferenciju koja bi u potpunosti bila posvećena agilnom načinu razvoja softvera, sa velikim brojem stranih i domaćih predavača. Ako ste programer, IT menadžer ili samo želite više informacija, mi vam savetujemo da posetite www.agile-serbia.rs

Pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA