VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Počela je borba za programere!

- Uspeh mobilnog sistema danas se meri brojem dodatnih aplikacija za najrazličitije namene. Te aplikacije razvijaju programeri, a oni nemaju motiv da se bave sistemom koji nije u ekspanziji, jer time gube korisnike i potencijalne kupce - napisao je Veselin Jevrosimović

  • 0

 Veselin Jevrosimović je u svojoj kolumni u dnevnom listu "Informer" ove nedelje pisao o mobilnim operativnim sistemima i načinu na koji programeri prave aplikacije za njih. Evo šta je predsednik Comtrade-a napisao o pomenutoj temi.

"U IT industriji ništa nije zagarantovano. Današnji veliki uspeh već sutra može biti pretvoren u propast ako ne pratite trendove, ne prilagođavate se promenama i ne razvijate nove ideje. Nedostatak vizije ili, još češće, uljuljkanost u trenutno blagostanje koštali su mnoge. I ne radi se o surovosti, već jednostavno o zakonitosti sveta koji je izrastao na inovativnosti i spremnosti da se reaguje brže, da se uloži napor više, da se prati strast za tehnologijom.

Danas čitam vest da će BlackBerry, poznati kanadski proizvođač pametnih telefona za poslovnu namenu, uskoro na tržište izbaciti model pod Android platformom i tako odustati od sopstvenog operativnog sistema. Ova odluka propraćena je podatkom da je prodaja njihovih uređaja svedena na trećinu prošlogodišnje. U momentu kada su oni već uveliko bili neprikosnoveni, Android nije ni postojao. Slično se desilo i sa Symbian platformom koja je u jednom momentu zauzimala dve trećine tržišta, a koja više nije u igri.

Foto: Promo Foto: Promo

Zanimljiv je podatak da je, i pored velikog pada, u prethodna tri meseca prodato 800 000 BlackBerry uređaja, što svakako nije malo. Zbog čega onda odustajanje od sopstvene softverske platforme? Odgovor je jednostavan – aplikacije i programeri. Uspeh mobilnog sistema danas se meri brojem dodatnih aplikacija za najrazličitije namene. Te aplikacije razvijaju programeri, a oni nemaju motiv da se bave sistemom koji nije u ekspanziji, jer time gube korisnike i potencijalne kupce. Zbog toga je proizvođačima operativnih sistema u interesu da privuku programere i da im olakšaju razvoj, a zauzvrat dobijaju programe koji popularišu platformu i tako u krug. Situacija bi donekle mogla da se promeni sa rastom popularnosti hibridnih mobilnih veb aplikacija koje mogu da funkcionišu na više sistema, ali to ostaje tek da se vidi."

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA