VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Za uspeh je ključna lična inicijativa (FOTO) (VIDEO)

Comtrade danas ima preko 4.000 zaposlenih, kako u Srbiji i regionu, tako i drugim zemljama sveta, a predsednik ove kompanije, Veselin Jevrosimović, u emisiji "Info Biz" na televiziji N1 pričao je o informacionim tehnologijama u Srbiji i svetu

  • 1

Veselin Jevrosimović, predsednik IT grupacije Comtrade, jedne od najuspešnijih u jugoistočnoj Evropi, ali i odavno prepoznate u svetu, gostovao je na televiziji N1 u emisiji "Info Biz", gde je pričao o uspesima koje je ova kompanija nedavno postigla.

Naime, Comtrade je postao jedna od deset svetskih kompanija, saradnika evropskog centra za nuklearna istraživanja, CERN-a, gde će se baviti pitanjima lakšeg pristupa, efikasnijeg upravljanja sistema za skladištenje podataka koji se koristi u CERN-u. Ubrzo je usledio i drugi globalni uspeh - američka kompanija Citrix, jedna od najvećih u silicijumskoj dolini, kupila je neka softverska rešenja upravo od Comtrade-a.

Comtrade danas ima preko 4.000 zaposlenih, kako u Srbiji i regionu, tako i drugim zemljama sveta.

U nastavku pročitajte intervju koji je Veselin Jevrosimović dao u emisiji "Info Biz".

Videli smo velike uspehe Comtrade-a, saradnja sa Citrixom, saradnja sa CERN-om, kako se stiže do takvog uspeha u svetskim razmerama?

Mi smo prva softverska kompanija, pokrenuta 2000-te godine. Polako smo se razvijali, gledali smo prostor gde možemo, znači tražili smo odskočnu dasku da bi opet mogli da izađemo na svetsko tržište. I naravno cela ideja je bila da okupimo, ne samo nacionalnu, već regionalnu reprezentaciju, to jest da pod jedan krov stavimo najbolje inženjere iz Srbije, Slovenije i Bosne, i da sa takvim rešenjima nastupimo ispred velikih svetskih kompanija.

Foto: Comtrade Foto: Comtrade

Kažete tražili ste odskočnu dasku, našli ste je u softverskim rešenjima u IT sektoru. Da li je to karta na koju treba da igramo ovde mi u Srbiji i uopšte u regionu kada govorimo o nekom privrednom rastu i razvoju?

Pa, softver je definitivno najveći izvozni proizvod, ne samo srpski nego i regionalni, i mi treba da se što više kao zemlja fokusiramo ka softveru i ka softverskim rešenjima. Da se fokusiramo pre svega na domaća rešenja i da gledamo da softver što manje uvozimo, već da ga što više izvozimo. Treba dati prednost domaćim kompanijama da razviju svoje proizvode i onda naravno sa takvim proizvodima da mogu i da izađu u svet. Dokaz su ovi ugovori sa Citrixom koje je Comtrade napravio i potpisao pre neki dan u Las Vegasu, što je potvrda domaćeg znanja i potvrda da mi to zaista možemo. Inače ovo je prvi put da jedna velika američka kompanija, Blue Chip, iz silicijumske doline, kupuje tehnologiju sa ovih prostora.

Koliko je Srbija plodno tle za sve ono što ste nabrojali, da li postoje uslovi za razvoj tog sektora i za davanje prednosti domaćim kompanijama i domaćim rešenjima?

Printskrin: rs.n1info.com Printskrin: rs.n1info.com

Mi smo i te kako dobro tle. Pre svega, mi ne možemo da se takmičimo ni sa Indijom, ni sa Kinom po broju programera, niti mi treba da idemo ka tome. Ono gde mi zaista nemamo konkurenciju, ni u Indiji ni u Kini, je to softversko inženjerstvo. Ono što je činjenica je da je softverskih kadrova još uvek malo u svetu. Trenutne su potrebe zadovoljene 60 odsto u odnosu na ono što trenutno svetsko tržište može da proizvede, što može da obuči. I pored stotine hiljada inženjera iz Indije i iz Kine koji svake godine izvoze na tržište, još uvek je malo softverskih kadrova, tako da će ovo sigurno biti zanimanje ne samo sadašnjosti, već i daleke budućnosti.

Da li samo IT sektor može da ima veći udeo BDP Srbije nego što ima u ovom trenutku. Koliko mislite da taj nivo može da bude?

Pa izvoz softvera u ovoj zemlji može da se sigurno graniči u milijardama. Znači mi trenutno imamo, evidentirano je nekih 400, 500 miliona, međutim u softveru je zaista veliki izvozni potencijal.

Tesla tableti, televizori, set-top boksovi, da li ste zadovoljni prodajom svojih proizvoda na tržištu?

Tesla tablet je definitivno najprodavaniji proizvod trenutno na ovim prostorima. Od ukupne trenutne prodaje tableta, Tesla Tablet zauzima 40 odsto. Imamo nove proizvode, tu nisu samo tableti, tu su i televizori ,tu su i mobilni telefoni i tek ćemo da iznenađujemo ovo tržište sa novim proizvodima.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ti uređaji se proizvode u Kini. Mnogi se pitaju zašto niste pokrenuli proizvodnju u Srbiji?

Definitivno to možemo da radimo i ovde, ali bi imali proizvod koji nije konkurentan, a cilj je da imamo proizvod koji je konkurentan. Jednostavno svi ti repromaterijali koji ulaze u sastav tog proizvoda, sve te firme koje se bave proizvodnjom takvih materijala, komponenti, svega, se nalaze u vrlo uskom okruženju.

Pomenuli ste da bi izvoz softvera mogao da se meri milijardama, sada je 400 do 500 miliona, šta je to što nedostaje, rekli ste da mnogo zavisi od te neke lične inicijative onoga ko ulazi u taj posao. Ali šta je to ono što nedostaje kada dostignemo takve cifre u izvozu?

Malo više inicijative sa privatne strane. Ja nisam neko ko kuka u državi i čeka od države da mu država da posao. Jednostavno mi za posao moramo da se borimo. Vi možete okruženje da volite ili da ne volite, ali vaša je odluka da li ćete da budete ovde, da li ćete da radite ili nećete. I to je jednostavno, samo malo više inicijative, pre svega privatne inicijative, pojedinaca, vlasnika kompanija i hrabrosti da izađu napolje, da izađu van ovih granica i da krenu da nude svoje proizvode jednostavno. Mi smo malo tržište, ne samo Srbija, region, Istočna Evropa je malo tržište. Mi nemamo kupaca ovde.

Kompletan video-snimak gostovanja Veselina Jevrosimovića u emisiji "Info Biz" na televiziji N1, možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs / Izvor: rs.n1info.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA