AKO STE VOLELI NOKIJU 3310, ASUS ZENFONE MAX ĆETE OBOŽAVATI: Prvi smartfon koji nećete morati da PUNITE SVAKI DAN (FOTO) (VIDEO)

ASUS nastavlja da kreira dobre, a pristupačne pametne telefone, a novi model pod nazivom Zenfone Max odlikuje se baterijom ogromnog kapaciteta, ali i brojnim drugim naprednim karakteristikama

  • 12
Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kompanija ASUS je svojom Zenfone serijom pametnih telefona napravila prilično dobar potez, jer se svaki od modela odlikuje nekom posebnom karakteristikom. Tako smo imali prilike da vidimo Zenfone 2, prvi pametni telefon sa 4 GB RAM memorije na svetu, kao i Zenfone Selfie, smartfon sa odličnom prednjom kamerom koja ima blic i koja je posebno namenjena ljubiteljima selfija. Međutim, ovoga puta smo testirali uređaj pod nazivom ASUS Zenfone Max - pametni telefon sa kapacitetom baterije od čak 5.000 mAh.

Ukratko, u pitanju je telefon srednje klase sa baterijom džinovskog kapaciteta, pa će se Zenfone Max sigurno dopasti ljubiteljima starijih mobilnih telefona čije su baterije trajale i po nekoliko dana.

Naravno, baterija nije jedina stvar kojom se novi ljubimac ASUS-a može pohvaliti.

DIZAJN

Model koji smo mi dobili na test je crn, a Zenfone Max se proizvodi još i u beloj boji.

Kompletno kućište ovog telefona je napravljeno od plastike. Međutim, to ne treba uzeti kao lošu stvar, jer je kvalitet izrade na prilično zavidnom nivou kada se on uporedi sa telefonima iste, ali i klase koja je za nijansu iznad njega.

Plastika je čvrsta i kvalitetna, pa prilikom korišćenja ne dolazi do nikakvog krckanja i savijanja, a tu je i mogućnost skidanja zadnjeg poklopca ispod kojeg se nalazi baterija, dva slota za SIM kartice, ali i prostor za micro SD memorijsku karticu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kada se novi Zenfone Max pogleda spreda, on dosta podseća na pređašnje modele ove kompanije - ekran od 5,5 inča sa prilično širokim gornjim i donjim ivicama, u dnu su smešteni tasteri za povratak unazad, "home" taster i naravno dugme za nedavno korišćene aplikacije. Od ekrana do bočnih ivica je prilično mala razdaljina od svega par milimetara, pa je telefon prilično kompaktan i lepo leži u ruci, iako ima veliki displej.

Na gornjoj ivici prednje strane smeštene je srebrni logo kompanije ASUS, zvučnik i prednja kamera sa senzorom za automatsko podešavanje osvetljenosti ekrana.

Čitavom bočnom ivicom uređaja proteže se srebrna linija koja mu daje elegantnu i minimalističku notu. Na desnoj bočnoj ivici smešteni su tasteri za kontrolu zvuka i uključivanje ekrana/telefona, na gornjoj ivici je 3,5mm ulaz za slušalice, dok je na donjoj micro USB ulaz za punjenje baterije i povezivanje sa računarom.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kada je reč o pozadini, ona je gumirana i deluje kao imitacija kože. Na sredini je ugraviran srebrni logo ASUS-a, iznad kojeg je kamera od 13 megapiksela, sa laserskim auto-fokusom i blicem.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Zenfone Max je malo teži od konkurencije i ima 202 grama, što je rezultat baterije velikog kapaciteta, a ASUS je i ovoga puta uspeo da svojim korisnicima ponudi prilično elegantan, kompaktan i lepo dizajniran uređaj.

DISPLEJ

Kao što smo već pomenuli, dijagonala ekrana Zenfone Max telefona je 5,5 inča. ASUS se kod ovog uređaja vodio politikom da je trajanje baterije najbitnije, pa su tako mnoge hardverske karakteristike smanjene kako bi se dobilo maksimalno trajanje baterije jednim punjenjem, što je dovelo do toga da rezolucija displeja ovog modela bude HD, odnosno 720 x 1280 piksela.

Iako smo na prvi pogled mislili da je HD rezolucija za današnje standarde prevaziđena, prilično smo bili iznenađeni kvalitetom prikaza na displeju, a naročito jarkim bojama, jačinom osvetljenja i oštrinom.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Zahvaljujući raskošnoj paleti boja i oštrinom, prilično smo uživali u svim multimedijalnim sadržajima na ASUS Zenfone Max-u - od gledanja serija na Netflix-u, pa sve do igranja najpopularnijih video-igrica i surfovanja internetom i društvenim mrežama.

Zenfone Max dolazi i sa nekoliko korisnih opcija kada je u pitanju ekran, a koje ga izdvajaju od konkurencije.

Primera radi, tu je "Bluelight filter" koji će smanjiti jačinu takozvanog "plavog svetla" za koje je utvrđeno da loše utiče na spavanje. Uključivanjem ove opcije ekran će postati žućkast i prijatan za oči tokom večernjih sati, a ovu opciju je i Apple ubacio na svoje iOS uređaje u poslednjem update-u.

Pored "Bluelight Filtera", Zenfone Max korisnicima nudi mogućnost podešavanja boja i kontrasta ekrana u skladu sa njihovim potebama.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

Tu je i takozvani "One hand operation" mod koji će veličinu aktivnog ekrana smanjiti tako da se on može koristiti jednom rukom.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

ASUS Zenfone Max dolazi još i sa senzorom za automatsko podešavanje osvetljenosti koji odlično reaguje i najmanju promenu osvetljenja, kao i sa "ZenMotion" opcijama koje će omogućiti uključivanje displeja kada se dva puta prstom tapne po njemu, odnosno pokretanje određenih aplikacija iscrtavanjem unapred definisanog slova po isključenom ekranu.

Sve u svemu, iako je u pitanju uređaj srednje klase, ASUS Zenfone Max dolazi sa ekranom odličnog kvaliteta i veoma naprednim opcijama koje omogućavaju da se on prilagodi svakom korisniku ponaosob.

BATERIJA

Na samom kraju, došli smo i do najbitnije stvari koju ovaj uređaj nudi, a to je naravno njegova baterija džinovskog kapaciteta od 5.000 mAh.

S obzirom na to da Zenfone Max ima hardver koji nije veliki potrošač, kao i manju rezoluciju ekrana, logično je da je potrošnja baterije veoma mala, u šta smo se i sami uverili.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Sa osvetljenošću ekrana na 50 odsto, uspeli smo da sa Zenfone Max-om pomerimo granice kada je u pitanju trajanje baterije na jednom pametnom telefonu, i dobijemo neverovatnih 16 sati surfovanja internetom.

Baterije traje tri puta duže u odnosu na većinu današnjih "flagship" telefona, poput Samsung Galaxy S7 ili iPhone-a 6S, i veoma ju je teško isprazniti u jednom danu.

Međutim, baterija ovako velikog kapaciteta zahteva i duže punjenje, pa smo tako za punjenje baterija sa 18 na 100 odsto morali da sačekamo čak četiri sata sa fabričkim punjačem koji dolazi u pakovanju zajedno sa telefonom.

Dodali bismo još i da ASUS Zenfone Max dolazi sa aplikacijom za čuvanje baterije, pa je tako moguće podesiti telefon na “Performance mode”, “Normal”, “Power Saving”, “Super saving mode” ili "Customized mode", u zavisnosti od toga kada vam je potrebno da baterija traje duže, odnosno kada su vam bitne brzina i performanse.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

Još jedna odlična mogućnost ASUS Zenfone Max telefona i njegove baterije jeste to što se može koristiti kao "power bank", odnosno on može dopunjavati druge uređaje putem OTG kabla.

HARDVER

Kao što smo već pomenuli, ASUS Zenfone Max je dizajniran tako da iskoristi maksimum od baterije ogromnog kapaciteta, pa je s tim u skladu odabran i hardver koji nije zahtevan kada je u pitanju potrošnja.

Tako se "ispod haube" ASUS Zenfone Max-a krije četvorojezgarni Qualcomm Snapdragon 410 procesor sa taktom rada na 1,2 GHz, 2 GB RAM memorije, Adreno 306 grafički procesor i 16 GB prostora za skladištenje podataka koje se može povećati memorijskom karticom za još 64 GB.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Sve u svemu, u pitanju je prosečan hardver za današnje standarde, ali je on uspeo da izvuče maksimum, kako u performansama tako i u autonomiji, pa u svakodnevnom radu nismo primetili nikako kočenje, zastajkivanje ili seckanje.

Prelazak iz aplikacije u aplikaciju odvija se gotovo iste sekunde, a zahvaljujući dobro optimizovanom softveru količina zauzete RAM memorije u proseku je iznosila malo više od 50 odsto, što i te kako doprinosi brzom i fluidnom radu ovog telefona.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Takođe bismo istakli i da nismo imali nikakvih problema sa pokretanjem najpopularnijih video-igrica, kao što su Minion Rush, Rayman Adventures, Angry Birds Action i mnoge druge.

Iako hardver nije poslednja reč tehnike, zaista smo bili iznenađeni brzinom i mogućnostima koje nam je ASUS Zenfone Max pružio.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

SOFTVER

ASUS Zenfone Max dolazi sa Android Lollipop 5.0.2 verzijom u kombinaciji sa dobro poznatim Zen UI korisničkim interfejsom, koji je sam po sebi prilično šaren. Takođe, ASUS je najavio da će ovaj model tokom ovog kvartala dobiti i update na najnoviju verziju Androida - 6.0 Marshmallow.

Ono što je dobra stvar Zen UI interfejsa je to što korisnicima nudi mogućnost da izgled operativnog sistema u potpunosti prilagode svojim željama i potrebama. U njemu je moguće menjati bukvalno sve - od tema, veličina i dizajna ikonica, pa sve do njihovog rasporeda, efekata skrolovanja...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zen UI donosi i mogućnost zaključavanja svake aplikacija ponaosob.

Naravno, kao i svi ASUS-ovi modeli, i Zenfone Max dolazi sa sopstvenim varijantama aplikacija kao što su podsetnik, notes, mejl, muzički plejer, ali smo se ipak radije odlučili za Google-ove varijante istih.

ASUS-ove aplikacije nije moguće obrisati, ali se u aplikaciji Auto-Start Manager mogu iksljučiti ukoliko se ne koriste.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Takođe, jedna stvar koju smo posebno primetili jeste da, iako Zenfone Max dolazi sa pregršt unapred instaliranih aplikacija, to ne utiče na normalan rad uređaja, pa ne dolazi do usporavanja nakon dužeg korišćenja.

KAMERA

ASUS Zenfone Max dolazi sa zadnjom kamerom od 13 megapiksela koja ima otvor blende od f/2.0, laserksi aufo-fokus, blic, kao i prednjom kamerom od pet Mpix.

Moramo priznati da je kvalitet napravljenih fotografija zadnjom kamerom osrednji, što je i u skladu sa kategorijom uređaja kojoj ovaj telefon pripada.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ono što nam se nije dopalo kod fotografija snimljenih zadnjom kamerom jesu boje, koje su prilično blede, naročito pri unutrašnjem osvetljenju.

Međutim, prednost zadnje kamere je definitivno brz laserski auto-fokus koji u svega nekoliko milisekundi fokusira željeni kadar, kao i prilično velika brzina okidanja.

Takođe, istakli bismo i to da aplikacija za kameru dolazi sa pregršt opcija za eksperimentisanje i podešavanja. Korisnicima su, između ostalih, dostupni i manuelni mod, HDR, Panorama, "Depth of Field", "Time Lapse", "Slow Motion" i mnogi drugi modovi u zavisnosti od toga šta je potrebno fotografisati.

Kada je u pitanju prednja kamera, na njoj bismo istakli takozvani "Beautification" mod koji može "ispeglati" lice kako bi nestale bubuljice i nepravilnosti na koži, smanjiti vrat, povećati oči ili promeniti boju kože - sve ono što je potrebno za savršen selfi.

Pogledajte fotografije napravljene ASUS Zenfone Max telefonom:

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

ZAKLJUČAK

ASUS Zenfone Max je sjajan uređaj za ljude kojima je kod telefona najbitnije da baterija što duže traje, a da pritom poseduje i zadovoljavajuće performanse i mogućnosti. Solidan hardver, još bolji softver, baterija džinovskog kapaciteta, samo su neke od prednosti ovog pametnog telefona.

Jedina zamerka koju smo našli novom ASUS-ovom mezimcu jeste lošiji kvalitet kamere, kao i sporo punjenje baterije.

Ako razmišljate o nabavci novog telefona u cenovnom rangu do 30.000 dinara, obavezno u razmatranje uzmite i ovaj model koji košta 29.990 dinara.

Pogledajte kako izgleda interfejs ASUS Zenfone Max telefona:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(M. Đurđev)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeka_bg

    4. maj 2016 | 21:46

    Kupio sam ovaj telefon pre tri nedelje I mogu reci da je to bio pun pogodak. Nisam opterecen specifikacijama. Meni je bitno da telefon radi dobro I da zaista bude mobilan, a ne da stalno bude na punjacu. Baterija traje neverovatno dugo. Promenio sam mnogo pametnih telefona I po autonomiji mu nijedan nije ni blizu. Meni je najjaca fora sto Zenfone Max moze da se koristi za dopunjavanje baterije na drugim telefonima. Kad ga pokazem prijateljima obicno misle da je mnogo skuplji jer je izrada odlicna. Mogao je da bude malo laksi, ali s obziromna velicinu ekrana I baterije, ovo I nije neka mana.

  • Grobovlasnik

    4. maj 2016 | 17:13

    Asus telefoni su mrak. Ovo pisem sa Zenfone ZE551ML sa 2.3GHz intel procesorom,4GB RAM,dual sim,3000mA baterija i 5.5 inca ekran. I otprilike kosta oko 200-250evra,sto je nista jer kvalitet je top.

  • Stefan KL

    4. maj 2016 | 22:47

    Sto je osrednji sa 2 gb rama,i procesor nije tako loš,a najviše bi ga uzeo zbog baterije ako je stvarno tako kako kazu,imam ojacani s3(2 gb ram),i jedva 3 sata izdrzi,i to mu je mnogo,ali ni ranije nije drzao mnogo,nekih 5,6 sati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA