VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Dronovi će imati humanitarni karakter

- Dok u nekim državama dronovi postaju sve veći problem, nešto što uznemirava građane i ugrožava opštu bezbednost, postoje očigledno i zemlje gde bi oni mogli da naprave razliku između života i smrti - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni

  • 0

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni u dnevnom listu “Informer” pisao o značajnoj funkciji bespilotnih letelica i tehnologije u manje razvijenim zemljama, gde je ljudima neophodna humanitarna pomoć i lekovi. U nastavku pročitajte šta predsednik kompanije Comtrade misli o ovoj temi.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Roboti i igrice mogu pomoći deci sa autizmom

"Blagodeti modernih tehnologija najčešće se vezuju za razvijene zemlje Zapada. Međutim, činjenica je da su pojedina rešenja mnogo više uticala na realne promene i suštinsko unapređenje kvaliteta života ljudi u manje razvijenim državama širom sveta. Primer su mobilna telefonija koja je omogućila komunikaciju u krajevima planete do kojih telefonske žice nikada nisu stigle, ili mogućnost pomaganja preduzetništva kroz mikro banke koje funkcionišu isključivo elektronskim putem, na mobilnim uređajima.

Foto: Wikipedia/TSgt Marv Krause. United States Air Force Foto: Wikipedia/TSgt Marv Krause. United States Air Force

Nedavno je objavljena vest da će uskoro bespilotne letelice, popularni dronovi, igrati važnu ulogu u dostavljanju lekova i humanitarne pomoći izolovanim delovima Afrike, u predelima do kojih je automobilima i kamionima ponekad i bukvalno nemoguće doći. Radi se o planu vlade Ruande, u saradnji sa jednim američkim proizvođačem dronova, a pod pokroviteljstvom velikih kompanija za dostavu. Pilot projekat bi trebalo da u praksi pokaže ostvarivost ideje i napravi okvir za druge slične inicijative.

Svetske kurirske službe imaju motiv da podrže ovaj projekat jer već neko vreme postoji ideja da se dostave obavljaju dronovima zbog brzine i jednostavnosti. Zakonska regulativa u njihovim zemljama za sada ih sprečava da zamisao testiraju. Na ovaj način će, pomaganjem dostave dronovima u Africi, moći da pronađu idealna rešenja za modele dronova, optimalnu nosivost, softverske sisteme i slično. U slučaju Ruande, cilj je da dronovi pomoć udaljenim bolnicama spuštaju padobranom, što je brže i efikasnije pošto ne zahteva proces sletanja i prateću infrastrukturu na zemlji.

Foto: Promo Foto: Promo

Dok u nekim državama dronovi postaju sve veći problem, nešto što uznemirava građane i ugrožava opštu bezbednost, postoje očigledno i zemlje gde bi oni mogli da naprave razliku između života i smrti. Tako vam je to sa tehnološkim rešenjima – ako se koriste na pravi način i odgovorno, sa znanjem i punom svešću o pravilnoj primeni, onda su od velike pomoći. Ako nismo dovoljno edukovani i ako ne poštujemo osnovne sisteme vrednosti, onda su zloupotrebe neminovne. Na nama je da donesemo odluku koji od dva puta ćemo izabrati."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA