ON JE PRAVI KIBORG: Ovaj čovek ima bioničku ruku sa LASEROM, punjačem i DRONOM (FOTO) (VIDEO)

Život Džejmsa Jonga, koji je zamalo poginuo kada ga je udario voz, u potpunosti se promenio kada je postao deo eksperimenta koji ga je učinio polu-kiborgom

  • 13

Džejmsa Jonga (26) je pre četiri godine udario voz na železničkoj stanici, a tom prilikom ostao je bez jedne noge, ruke, a zadobio je i povrede kičme i pluća. Međutim, danas ovaj mladić ima bioničku ruku koja podseća na one iz naučno-fantastičnih filmova, jer se u njoj, između ostalog, nalaze punjač za mobilni, dron, baterijska lampa.

Samom sebi napravio bioničku ruku da ne bi ostao bez posla!

Njegov život se promenio pre godinu dana kada je postao deo eksperimenta koji ga je učinio polu-kiborgom. Džejms je obožavao da igra video-igrice, pa se prijavio na konkurs gejmerske kompanije Konami koja je tražila osobu bez ruke zainteresovanu za testiranje njihove bioničke ruke.

Veštačka ruka funkcioniše kombinacijom robotike i Džejmsovih nerava koji postoje u njegovom ramenu, a na taj način uspešno je nadomešten nedostatak prave ruke koju je izgubio u nesreći.

Signali koje emituju mišići detektuju posebni senzori koji su prikačeni na Džejsmovoj koži na ramenu, a koji dalje šalju signale i pomeraju veštačku ruku.

Bionička ruka je napravljena pomoću 3D štampača, a Džejms može da je pomera i oseća stvari kao da je u pitanju prava. Pored svega, ova ruka u sebi ima i laser, baterijsku lampu, USB port za punjenje telefona, pa čak i drona koji se nalazi na ramenu. Ruka je inspirisana junakom pod imenom Snejk koji je glavni protagonista čuvene video-igrice Metal Gear Solid.

Međutim, uprkos svim benefitima, Džejms ovu ruku ne može da nosi non-stop, već mora da je skida kada se tušira i spava, kao i kada želi da se odmori jer je ona prilično teška (4,7 kilograma). Takođe, ruka mora na redovno servisiranje s obzirom na to da je u pitanju prototip.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA