"LEAP MOTION": Neograničena kontrola računara pokretom (VIDEO)

Recite zbogom mišu i tastaturi: mala i nova američka kompanija osmislila je tehnologiju koja bi mogla da temeljno promeni kompjuterski interfejs i način na koji ga koristimo

  • 0

Tehnologija američke "početničke" kompanije omogućava submilimetarsku preciznost, podržava pokrete poput "pinch-to-zoom" i nagoveštava nove aplikacije, koje će Kinekt i slične uređaje poslati na smetlište istorije, piše CNET.

"Leap 3D", kako je nova tehnologija nazvana, razvojnim programerima će omogućiti stvaranje aplikacija kojima ćemo upravljati pokretima ruku, pa čak i prstiju. Razvila ju je kompanija "Leap Motion" iz San Franciska.

Sastoji se od malog USB uređaja i sofisticirane softverske platforme. Očekuje se da će koštati 70 dolara, no neće se pojaviti na tržištu pre početka iduće godine.

Ovo predstavlja skok napred u odnosu na dosadašnju tehnologiju zato što omogućava kontrolu upravljanja na računaru s preciznošću do u stotinku milimetra, a uvodi i podršku za pokrete koji nisu vezani s dodirom.

Sistem stvara trodimenzionalni interaktivni prostor, precizniji od tač-skrina ili miša, podjednako pouzdan kao tastatura. Može prepoznati čak i vrlo male pokrete prsta, što moguću primenu širi na mnoga područja mimo igara, od arhitekture do hirurgije.

Može, recimo, biti korišćen za navigaciju operativnim sistemom i veb pretraživačima, zumiranje na kartama sveta, izradu i interakciju s trodimenzionalnim modelima, precizno dvo i trodimenzionalno crtanje, upravljanje složenim trodimenzionalnim vizualizacijama podataka, potpisivanje digitalnih dokumenata...

A to je tek početak. "Leap Motion", koji očekuje rundu finansiranja vrednu 12,7 milijuna dolara namerava oko svoje tehnologije da izgradi otvoreni eko-sistem koji će podržavati veliki broj aplikacija drugih proizvođača.

Zanimanje u programerskoj zajednici već je sad poprilično. U "Leap Motion-u" tvrde da im je pristiglo više od hiljadu zahteva, i da očekuju da će njihov broj eksponencijalno rasti. Kako bi popularizovali "Leap 3D", uskoro će poslati 15 do 20 hiljada besplatnih programskih paketa za razvoj.

Kako funkcioniše? Pogledajte video:

(Izvor: Tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA