OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Apple nije prva kompanija koja je prodavala iPhone

Ovo je zanimljiva činjenica u vezi sa najpopularnijim pametnim telefonom na svetu za koju sigurno niste znali

  • 3

Prvi iPhone nije napravio Apple, već kompanija InfoGear iz Kalifornije još davne 1998. godine. U pitanju je bio internet telefon sa ekranom osetljivim na dodir, a naravno da je bio daleko od pametnog telefona koji je Apple predstavio deceniju kasnije.

STIV DŽOBS NIJE IZMISLIO IPHONE: Napravila ga je ova institucija, koja vlada celim svetom!

iPhone kompanije InfoGear imao je crno-beli ekran sa rezolucijom od 640 x 480 piksela, olovčicu (stylus), slajd tastaturu, 2 MB RAM memorije i pristup internetu i e-mail servisima. Uređaj je koštao malo više od 500 dolara, a korisnici su odvojeno morali da plaćaju mesečnu pretplatu za korišćenje internet servisa.

Međutim, InfoGear-ov iPhone nije postao popularan kod korisnika čak ni nakon redizajna 1999. godine, pa je prekinuta njegova proizvodnja.

Početkom dvehiljaditih, kompaniju InfoGear je kupio Cisco, pa je ime iPhone i celokupan brend prešao u njihove ruke. Cisco je ime iPhone ponovo iskoristio 2006. godine za svoj VoIP telefon pod nazivom Linksys iPhone.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međutim, kada je Stiv Džobs 2007. godine svetskoj javnosti po prvi put predstavio iPhone pametni telefon, Cisco je tužio Apple za nedozvoljeno korišćenje imena i brenda. Na sreću po Apple, nesporazum sa Ciscom rešen je pre nego što se  iPhone pojavio na tržitu u junu 2007. godine.

Nije poznato koliko je Apple platio za preuzimanje imena brenda, a interesantno je to što u dogovoru stoji da i Apple i Cisco imaju pravo da koriste ime iPhone.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: phonearena.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA