≫ 

Evo kako da izvedete dete na pravi put

Roditelji se trude da svoju decu od malih nogu vaspitaju na najbolji način i izvedu na pravi put. Za to uglavnom imaju pomoć svojih bližnjih, čije savete i sugestije rado prihvataju. Međutim, mnogo pre prvih školskih dana roditelji su u obavezi da svojoj deci usade osećaj odgovornosti za izvršavanje obaveza i da im objasne koji su prioriteti u životu

  • 2

Dete je slika i prilika svojih roditelja”, fraza je koja se često može čuti. Takođe je u našem narodu poznata i poslovica „Kakav otac, takav sin” ili “Kakva majka, takva ćerka”. Ali da li je to baš tako?

Roditelji se trude da svoju decu od malih nogu vaspitaju na najbolji način i izvedu na pravi put. Za to uglavnom imaju pomoć svojih bližnjih, čije savete i sugestije rado prihvataju. Međutim, mnogo pre prvih školskih dana roditelji su u obavezi da svojoj deci usade osećaj odgovornosti za izvršavanje obaveza i da im objasne koji su prioriteti u životu.

Zbog toga je bitno na vreme ustanoviti šta sve utiče na uspeh deteta u školi, kao i u životu i kako roditelji mogu pomoći detetu da krene pravim putem.

Učite dete da obavlja kućne poslove

Verovatno ste i vi negodovali kada su vam vaši roditelji zadavali da perete sudove, rasklonite sto posle ručka ili raširite veš. Nisu vam to govorili da bi vas mučili, već da biste na vreme počeli da izgrađujete prave radne navike. Tako treba i vi da se ponašate prema svom detetu. Pustite ga neka gunđa, ionako će ga to vrlo brzo proći. Ali zadate obaveze mora da obavi, jer ako neko drugi uradi njegov zadatak, dete će se osloniti na tu osobu i iskorišćavati pomoć kad god mu se ukaže prilika za to.

Očekujte mnogo od njega

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prema statistici Univerziteta u Kaliforniji, ono što roditelji očekuju od dece ima veliki uticaj na to hoće li se očekivanja i ostvariti. Ako smatrate da je fakultet obaveza vašeg deteta, a ne samo mogućnost, dete će stvoriti takvu sliku, koja će mu samo poboljšati rezultate i prilikom upisa i za vreme studiranja. Zvuči kontradiktorno, ali zapravo nije.

Objasnite detetu šta su društvene veštine

Ako vaše dete savlada komunikacione barijere i bude društveno, ono će bolje sarađivati s vršnjacima, pomoći će drugima i prihvatiti pomoć, rešavaće probleme samostalno i imati mnogo veće šanse za bolji uspeh na fakultetu i na poslu. Deca koja imaju ograničenu društvenost često krenu stranputicom, zbog toga se potrudite da na vreme svom detetu objasnite zašto je uklapanje u društvo i traženje pravih prijatelja veoma važno.

Negujte zdrave odnose u porodici

Smatra se da dete modele ponašanja nosi iz kuće. Ugleda se na majku, oca, brata, sestru… Trudite se da zatvorite vrata vašeg stana za stres. Nemojte da dete sluša svađe i prepiranje s partnerom, budite uvek tu za njega, učite s njim, pomozite mu ako ima neki problem, razgovarajte o svemu.

Deca su veoma obazriva stvorenja. Ona lako zapamte sitnice na koje vi niste ni obratili pažnju. Zato se trudite da u kući uvek komunicirate na pravi način i da detetu pružite pravu sliku koju može da ponese.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Počnite da objašnjavate detetu matematiku od malih nogu

Jedno istraživanje predškolaca u Americi, Kanadi i Engleskoj pokazalo je da matematičke osobine koje deca usvoje u ranom detinjstvu mogu biti ogromna prednost za njihov uspeh u životu.

Danas postoje brojne metode uz pomoć kojih možete na zanimljiv i inovativan način detetu pomoći da nauči matematiku veoma lako. Onlajn škola matematike detetu i njegovim roditeljima nudi ne samo standardne časove, već i mnoge druge pogodnosti, kao što su priprema za popravni ispit, za polaganje male mature, za fakultete… Dosadni odlasci na privatne časove matematike sada su prošlost, kada samo na dohvat miša možete svom detetu matematiku učiniti zanimljivom.

Gurajte dete ka ostvarenju viših ciljeva

Neka ono stalno teži usavršavanju. Vaspitajte ga tako da zna da je jedino nebo granica i da čovek nikada nije u potpunosti ostvario sve što može. Neka teži da uči što više i da završi fakultet. Podstičite ga u tome da i posle školskih obaveza bude aktivno, bavi se nekim sportom – košarkom, odbojkom, fudbalom... Neka upiše muzičku školu ili krene na kurs prve pomoći.

Budite vašem detetu oslonac u svakom trenutku i osoba zbog koje će ono hteti da postigne još više. Jer roditelji su tu da detetu pruže svoju maksimalnu podršku čak i kada se određene težnje ne ostvare onako kako je planirano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    24. jul 2016 | 18:12

    Ovo je članak o tome kako iskoristiti dete da bi ispunilo frustracije i neuspele ambicije svojih roditelja. Decu ne treba forsirati, već ih treba pustiti da sama procene šta ih privlači u životu. Deca nisu psi da ih dresirate kako vama odgovara. Smisao roditeljstva je omogućiti deci da budu srećna, a ne da budu robovi tuđih fantazija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA