TESTIRALI SMO GALAKSI S III: Danas počinje prodaja Samsungove perjanice! (FOTO)

Najočekivaniji Samsungov proizvod u 2012. godini konkurentima je očekivano postavio novi „domaći zadatak“ svojoj direktnoj konkurenciji: tajvanskom HTC-u, ali i Eplu

  • 5

Dizajniran za ljude, inspirisan prirodom - slogan pod kojim je promovisan naslednik jednog od najprodavanijih smartfona (više od 20 miliona prodatih jedinica, prim. aut.), govori o tome koliko se toga podrazumeva kada su Samsungove „galaksije“ u pitanju. Posle silnih analiza, spekulacija i „procurelih“ podataka, o njegovim tehničkim mogućnostima toliko se dugo govorilo, i unapred ocenjivalo, da više niko ne sumnja da je u pitanju najmoćniji mobilni telefon koji novac, tačnije džak novca može da kupi. No, da li je Galaksi S III baš toliko dobar?

Pre nego što pokušamo da odgovorimo na to pitanje, trebalo bi sagledati šta zapravo ovaj telefon predstavlja. Za Samsung, S III je model koji će dominirati Android OEM tržištem u 2012. godini; za većinu korisnika, to je mobilni uređaj koji pojam pametnog telefona rasteže do krajnjih granica; za zaljubljenike u mobilno igranje, novi Galaksi je potencijalno najmoćnija platforma s kojom su se do danas susreli.

No, uloga lidera na planu hardverskih mogućnosti Samsungu nije nepoznata, pa je korejski proizvođač i na softverskom terenu napravio prodor, nudeći ne samo najsvežiju iteraciju Androida, već i paket aplikacija i servisa koji će mnogim kupcima otvoriti nove horizonte u radu s mobilnim telefonom.

Plastika od glave do pete

Kada je „gvožđurija“ u pitanju, sve u vezi sa ovim telefonom počinje i završava se njegovim ekranom. Respektabilni 4,8-inčni Super AMOLED panel potpuno dominira zahvaljujući uskom okviru i minimalnoj površini predviđenoj za senzore, zvučnik, video call kameru i upravljačke tastere.

Zahvaljujući uštedi u prostoru oko ekrana, telefon ne izgleda glomazno i „sprijateljiće“ se s vašom rukom podjednako brzo kao što je to učinio Galaksi S II sa svojim 4,3-inčnim ekranom. Odličnom utisku doprinosi i tanak profil kućišta, pa nećemo pogrešiti ako kažemo da je ergonomija ovog telefona na nivou, ako ne i bolja od uređaja daleko manjih dimenzija.

Kao i kod većine top modela, i kod „trojke“ čitavu prednju stranu pokriva komad stakla koji se nastavlja na srebrnastu ivicu, a ova na potpuno glatku poleđinu koja je na testiranom modelu bila u sivoplavičastoj boji, koja uspešno oponaša brušeni metal. Premda nismo veliki ljubitelji plastičnih telefona, u ovom slučaju nemamo nikakvih zamerki na kvalitet plastike, osećaj koji pruža na dodir, kao ni na kvalitet završne obrade. S druge strane, „lažni“ metalni sjaj donekle remeti utisak skupocenog telefona, što nije bio slučaj sa HTC-ovim modelom One X koji, po našem mišljenju, zaslužuje bolju ocenu za dizajn.

HTC One X i Samsung Galaksi S III, dva najljuća rivala u mobilnoj areni, pored sličnih specifikacija imaju i kućišta gotovo identičnih dimenzija. Međutim, Samsungov model ima nekoliko važnih prednosti - manju masu, više prostora za bateriju većeg kapaciteta (2100 spram 1800 mAh), poklopac koji omogućava zamenu baterije i slot za mikroSD kartice, što je i naročito važno preimućstvo u odnosu na One X.

Pohvaljujemo i to što se taster za uključivanje ekrana nalazi sa strane, što kod ovako „visokih“ telefona umnogome olakšava rad. Kada već pričamo o detaljima, dopalo nam se i skriveno LED osvetljenje u gornjem levom uglu telefona, a ono je „pozajmljeno“ od modela Galaksi Neksus.

Od ekrana do kamere

Kao osnovni ulazno-izlazni uređaj, ekran je najvažniji hardverski element svakog pametnog telefona. Taman da je sve ostalo savršeno, ako ne uživate dok gledate i „žvrljate“ prstom po ekranu, dobar utisak pada u vodu.

Srećom, Samsung je sa svojim Super AMOLED Plus displejima nekrunisani lider na ovom polju, što znači da ćete uz Galaksi S III svakako uživati u kristalno jasnoj slici, širokim uglovima gledanja, dinamičnom koloritu, idealnoj osetljivosti...

Ipak, kako je u pitanju „običan“ S-AMOLED ekran („plus“ varijantu ove veličine verovatno još uvek nije moguće napraviti), kvalitet prikaza je za nijansu ispod nivoa nove generacije LCD ekrana, za koje se opredelio HTC - One X zato nudi bolje uglove gledanja, bolji kontrast i kolorni balans u odnosu na S III. Ova razlika uočava se i zbog karakteristične plavičaste nijanse koja dominira spektrom S-AMOLED panela. Dakle, ako vam je kvalitet ekrana prvi prioritet, One X je bolji izbor.

Tokom korišćenja ovog telefona manjih problema imali smo i sa automatskim podešavanjem osvetljenja, koje naginje manjem intenzitetu, odnosno tamnijoj slici koja nije optimalna za udoban rad. Kao i kod modela S II, primećuju se grublji „skokovi“ u intenzitetu osvetljenja, ali na to smo se brzo navikli.

Što se kvaliteta kamere tiče, s prethodnim modelom Samsung je lestvicu postavio veoma visoko, ali je ipak uspeo da je preskoči. Kvalitet slike je odličan: slike u punoj rezoluciji su oštre, detaljne i pružaju mnogo prostora za „rezanje“ bez značajnijeg gubitka u kvalitetu. One X, s druge strane, ne uspeva tako dobro da iskoristi svojih osam megapiksela.

Na negativnoj strani je ograničen dinamički opseg, odnosno „pametna“ ekspozicija koja se prilagođava onome što S III misli da želite da fotografišete. Aparat nam je najčešće „čitao misli“, ali bismo ipak više cenili mogućnost manuelnog odabira ekspozicije, kako bismo koliko-toliko izbegli preterano i nedovoljno eksponirane fotografije kadrova sa širokim dinamičkim opsegom.

Ovaj nedostatak, zajednički za većinu senzora u mobilnim telefonima, Samsung je pokušao da koriguje HDR funkcijom, koja može dati odlične rezultate (aparat „okida“ nekoliko identičnih snimaka pod različitom ekspozicijom i potom ih kombinuje u jednu fotografiju koja prikazuje više detalja u različitim zonama osvetljenosti).

Prednja kamera rezolucije 1,9 megapiksela proizvodi natprosečno kvalitetne fotografije i snimke, ali daleko ispod nivoa glavnog fotoaparata. Tokom video-snimanja nismo imali većih problema, izuzev nekonzistentnog automatskog fokusiranja, koje će svakog iole zahtevnijeg „režisera“ odvratiti od namere za snimanjem ozbiljnijeg sadržaja. Šteta je veća ukoliko se zna da su snimci izuzetno kvalitetni, oštri i detaljni.

Baterija, čijih 2100 mAh nadmašuju samo akumulatori u modelima Galaksi Nout (2500 mAh) i Droid RAZR Maks (3300 mAh), obezbeđuje preko potrebnu energiju za glavne potrošače - ekran i četvorojezgarni procesor, tako da tokom rada obezbeđuje nešto bolju autonomiju. Pod intenzivnim opterećenjem tokom prvog dana testiranja, Galaksi S III je radio punih sedam sati pre nego što se oglasio alarm istrošene baterije; već sledećeg dana, pod nešto manjom „torturom“, vezao je čitav dan bez dodatne energije. Telefon je opremljen i NFC čipom, koji je, kao kod Galaksi Neksusa, smešten u bateriji.

Zvučnik je dovoljno glasan da vas probodi u cik zore posle noći provedene u kafani, dok priložene slušalice mogu da prođu kao privremeno rešenje, jer ćete tek s pristojnim parom mikrofona u ušima do kraja iskoristiti sve mogućnosti plejera i njegovih brojnih funkcija. Konačno, moramo da pohvalimo i kvalitet zvuka u slušalici, karakteristiku kojom se kod pametnih telefona retko oduševljavamo.

Sladoled bogatog ukusa

Ajs Krim Sendvič presvučen novim "TouchWiz" interfejsom funkcioniše baš kako priroda nalaže, bez nepotrebnih opterećenja i nadgradnji koje nepotrebno komplikuju korišćenje.

Samsung se drznuo i da naruši neka osnovna ICS „pravila“, uvrstivši između dva senzorska i jedan mehanički taster, i vrativši funkciju tasteru za kontekstualne menije, koji se našao na mestu tastera za odabir aplikacija u multitaskingu (ova funkcija aktivira se dugim pritiskom na home taster). Korak unazad? Možda, ali nama nije smetalo, a mnogima će olakšati tranziciju sa Džindžerbreda na Android 4.0.

U softveru postoji i niz drugih unapređenja, kao što je kontrolna traka s opcijama za povezivanje, mogućnost brisanja fotografija tokom pregleda u galeriji (Gugl iz nekog razloga nije uvrstio ovu mogućnost u ICS) i neobičan „zahvat“ za snimanje ekrana. Naime, da biste „upucali“ ekran, dovoljno je da u bilo kom trenutku bočnom stranom dlana pređete od jedne do druge ivice ekrana, kao da skupljate mrve sa stola. Na sličan način, postavljanjem dlana preko lock ekrana, pauzira se muzika i video-reprodukcija.

S III krije još jednu unikatnu opciju - mogućnost prikazivanja „slike u slici“, odnosno prikazivanje videa unutar pomičnog prozora na radnoj površini. "Pop-up Play" funkcija, kako je proizvođač nazvao, omogućiće vam kontinuirano praćenje snimka u svakom trenutku.

NFC funkcionalnost unapređena je tzv. "S Beam" opcijom, koja pored standardnog prenosa paketa podataka između dva NFC čipa omogućava i direktno iniciranje Wi-Fi povezivanja između kompatibilnih uređaja, što omogućava direktno prenošenje velikih paketa podataka, kao što su filmovi, fotografije i glomazni dokumenti. Konačno, u softver telefona uvršten je i svojevrsni Siri za Android, aplikacija za prepoznavanje govora i upravljanje glasom. Kao ni Siri za Ajfon, ni Samsungov "S Voice" nije dovoljno sazreo da bude shvaćen kao ozbiljan alat, ali svakako vredi skrenuti pažnju na njegovo postojanje.

Njegovo ime je brzina

Na kraju, reč-dve o performansama: Galaksi S III je prava „zver“. Na svim testovima koje smo prošlog meseca koristili za HTC One X, Samsungov mezimac postigao je značajno bolje rezultate. U svakodnevnom radu, naravno, to još uvek nije od velikog značaja, ali za korisnike koji vole da se pohvale performansama svojih elektronskih uređaja, sreći neće biti kraja. Snapdragon S4 i Tegra 3 su definitivno dobitna kombinacija.

Galaxy S III je the smartfon 2012. godine, trijumf moderne tehnologije, ergonomskog dizajna i intuitivnog softvera. Nadamo se samo da će Samsung poraditi na redovnijem unapređenju softvera, kako se kupci ovako skupih uređaja ne bi osećali uskraćenim.

OS: Android v4.0.4

Ekran: 4,8 inča / 720 x 1280 piksela

Podaci: 16/32/64 GB, microSD do 64 GB

Kamera: 8 MP / 1080p

Povezivanje: HSDPA, WiFi, Bluetooth 4.0, NFC

Dimenzije: 136,6 x 70,6 x 8,6 mm

Masa: 133 grama

(Izvor: Aleksa Živić / Mobilni magazin)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pele

    15. jun 2012 | 17:46

    Nisam ga video uzivo,a na slikama mi je veoma lep.Vreme ce pokazati kakav je zaista.Volim velike ekrane,jer telefon nije samo telefon,vec sluzi i za internet,pisanje,gledanje filmova,...pa je veliki ekran dobrodosao,bar za mene.Ko ne voli uzece neki drugi telefon.

  • vlada

    15. jun 2012 | 13:41

    Imam SII i dacu ga curi a zavrsicu SIII.A ti sto ga pljujes nosis neki krs ili nemas para da kupis ovaj pa dajes tu neke glupe komentare

  • miljan

    15. jun 2012 | 20:26

    jel ste pod manjom masom mislili na težinu uređaja, jer ako jeste onda grešite jer je One X težak 130g, a S3 133g tako da je S3 teži za neprimetna 3 grama ali sigurno nije lakši.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA