2

Četiri najbolja besplatna antivirusa za vaš kompjuter

Instalirajte bilo koji od ova četiri programa i koristite svoj računar bezbrižno

Haker, laptop
Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Bilo da je reč o besplatnim verzijama ili test-programima kompanija koje nam nude kratkotrajnu zaštitu kako bi promovisale svoj proizvod, broj antivirusnih sofvera na tržištu sve je veći.

Baš zato nije jednostavno izabrati pravi softver. Takođe, nekada  antivirusni program nije dovoljan. Potrebno je koristiti kombinaciju antivirusnih softvera i antimalver programa kako biste imali apsolutnu zaštitu od različitih tipova napada.

Kako bismo vam pomogli da rešite ovaj problem, predstavljamo vam najbolje programe ovog tipa koje možemo da očekujemo ove godine.

Avira

Reč je o besplatnom programu koji samo jednim klikom skenira vaš kompletan sistem. Dobra strana Avire jeste to što je server lociran „na oblaku”, odnosno onlajn, što znači da se rezultati automatski proveravaju s centralom, pa to ubrzava rešavanje problema.

Međutim, osetna mana ovog programa jeste to što se rad sistema uspori tokom skeniranja. Ipak, imajući u vidu sve prednosti koje softver ima, povremeno usporavanje nije visoka cena. Dobra vest je i to što Aviru mogu koristiti i korisnici Wndowsa, a i Mac računara.

Avast

Kada analiziramo njegove performanse i mogućnosti, ne iznenađuje nas činjenica da je ovaj program dobio pregršt nagrada.

Avast deluje preventivno, odnosno skenira sâm kôd svakog programa, sajta ili dokumenta s kojim dolazite u kontakt i blokira sve one koji mu se učine sumnjivim. Nakon što ustanovi problem, on šalje „virus” svim ostalim računarima koji su korisnici Avasta i time ih upozorava na potencijalnu opasnost.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Takođe, ne morate brinuti da li vam je možda zaražen štampač, telefon, tablet ili neki drugi uređaj koji je povezan na mrežu, jer će ovaj antivirusni program to učiniti umesto vas. Budite bezbrižni i bezbedni.

AVG

Još jedan dobar izbor za sve korisnike koji ne žele da plaćaju svoj antivirusni program. Jedna od najboljih mogućnosti ovog softvera je to što je gotovo sve automatizovano – počevši od ažuriranja, o kom gotovo nikada nećete morati da razmišljate, preko redovnog skeniranja celog sistema zakazanog za određeno vreme, pri čemu će se ukloniti svi potencijalni problemi, pa sve do preventivnog proveravanja fajlova s kojima trenutno radite.

Povrh svega, dostupan je korisnicima obe popularne platforme, Windows i Macintosh.

Bitdefender

Iako se neke napredne funkcije ovog sistema zaštite plaćaju, osnovna verzija je potpuno besplatna i može vam koristiti u svakodnevnom radu.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Foto: Profimedia/Wavebreak

Jedna od njegovih prednosti je i ta što ovaj sistem vrlo pouzdano detektuje sve pokušaje prevare ili krađe podataka, bilo da su u vašem računaru ili na nekom od sajtova koje posećujete. Takođe, ako želite da ga koristite na Mac ili Android uređaju, na sajtu ovog antivirusnog sistema pronaći ćete instalacije i za to. Pokrivenost i pouzdanost su svakako nešto čime se ovaj sistem može pohvaliti.

Instalirajte bilo koji od ova četiri programa i koristite svoj računar bezbrižno. Imajući u vidu da su hakerski napadi i narušavanje privatnosti na internetu postali česti, morate učiniti sve što je u vašoj moći da se na vreme zaštitite i sačuvate svoj sistem od spoljašnjih uticaja.

Za one koji se ne zadovoljavaju gotovim rešenjima, postoji i mogućnost razvijanja sopstvenog sistema zaštite. Da napravite takav korak, morate upisati školu programiranja i opremiti se svim znanjima potrebnim za kreiranje ovako složenog softverskog rešenja.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Antivirus, Bezbednost na internetu, Edukacija, Hakeri, Privatnost, Programiranje, Saveti, Zaštita
Popularni komentari
  • N
    Nodi

     360 Total Security je bolji od navedenih!

  • i
    itd

    AnVir Task Manager je odlična preporuka …

foto dana

video dana