5

Ove dve aplikacije čak ni CIA ne može da špijunira

U dokumentima se tvrdilo da CIA efektno može da špijunira IM (Instant Messaging) aplikacije Signal, Telegram, WhatsApp, Confide i druge, ali je to samo delimično tačno i moguće samo u posebnim uslovima, uz instalaciju adekvatnih "alata" na telefon

Mobilni telefon, prelazak ulice, iphone, aplikacije
Foto: Pixabay

WikiLeaks je nedavno šokirao svet objavivši dokumenta koja tvrde da CIA može da nas špijunira preko telefona, računara, pametnih televizora, kamera i drugih uređaja. Međutim, postavlja se pitanje koliko su bezbedne aplikacije za dopisivanje koje svakodnevno koristimo?

Pitala je pametni zvučnik da li je povezan sa CIA, a onda se desila najbizarnija moguća stvar!

U dokumentima se tvrdilo da CIA efektno može da špijunira IM (Instant Messaging) aplikacije Signal, Telegram, WhatsApp, Confide i druge, ali je to samo delimično tačno i moguće samo u posebnim uslovima, uz instalaciju adekvatnih “alata” na telefon.

Zahvaljujući „End to End“ enkripciji, CIA nije u stanju da čita poruke ili ih presreće na putu od uređaja do uređaja. Ipak, ako na neki način ubaci malware u telefon jednog od korisnika, onda će špijunaža biti omogućena.

– Ne postoji dokaz da je bilo koji bezbednosni protokol aplikacije Signal ili bilo kog dela sistema probijen CIA-inom špijunažom – objavila je kompanija Open Whisper Systems, koja stoji iza “End to End” zaštite aplikacija Signal i WhatsApp, prenosi TechnoBuffalo.

Dakle, ako nemate malware na svom telefonu koji bi pročitao poruke iz same aplikacije dok su u procesu slanja, onda ste potpuno bezbedni sa aplikacijama WhatsApp ili Signal.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Aplikacija, Aplikacije, CIA, Špijuniranje
Popularni komentari
 • N
  Normalan

  WA je u sastavu Facebooka. Tkd je sigurno vrlo citljiva sluzbama. Ne zamajavajte narod. Signal mozda i prodje, ali WA skroz ‘otvorena’

 • P
  PeraLaza

  Smesnoo, pa neki malware ima svaki telefon, lako ce oni da instaliraju na nas telefon sta hoce. Ne samo cia, nego bilo koji haker iz sobe svoje moze da udje na bilo koji tel i da instaliran na njemu sta hoce.

 • K
  Kupina

  Pa šta je narod (mislio da je) hteo, dobio je. Velika braća svuda, a telefone koje ne mogu da prisliškuju više ne proizvode.

foto dana

video dana