Smartfoni će nestati isto kao pejdžeri i faks mašine: Evo šta će ih zameniti

Iako smo najmanje jednu deceniju daleko od tog dana, temelje za skoro siguran kraj smartfona već polažu Ilon Mask, Microsoft, Facebook, Amazon i stotine hiljada startapova širom sveta

  • 2

Pametni telefoni bi uskoro mogli da nestanu na isti način na koji su nestali pejdžeri i faks mašine pre njih.

Ovo je najbolji Samsungov telefon ikada napravljen: Kada vidite šta sve ima i šta može, biće vam jasno zašto nema konkurenciju!

Iako smo najmanje jednu deceniju daleko od tog dana, temelje za skoro siguran kraj smartfona već polažu Ilon Mask, Microsoft, Facebook, Amazon i stotine hiljada startapova širom sveta, piše "Yahoo".

Šta će se dogoditi kada ih stvarno više ne bude?

Ako sagledamo smartfon iz drugog ugla, možemo doći do zaključka da je on, ustvari, uređaj u potpunosti nastao po modelu desktop računara, jer ima monitor, tastaturu i "miša" (ekran na dodir). Najsavremeniji pametni telefoni poseduju mnoge nove opcije i aplikacije, bolji ekran i kameru, bolju bateriju, VR opremu, kontrolu govorom, ličnog asistenta, ali su u suštini daleko od nečega potpuno revolucionarnog.

Sa druge strane, mali startapovi, ali i velike kompanije, svakim danom na tržište izbaciju mnogo novih proizvoda koji imaju i, neke ili sve, mogućnosti koje i ovi telefoni nude. I pored toga što ostvaruju relativo ograničen tržišni uspeh, može se očekivati da će uređaja kao što su Amazon Echo, Sony PlayStation VR ili Apple Watch biti sve više.

Foto: Amazon Foto: Amazon

Takođe, može se očekivati i da sve te "ekperimentalne" naprave i još novije tehnologije, u početnim fazama razvoja, stapaju u nešto što će nam, u osnovi, biti poznato, ali može da postane i nešto potpuno drugačije.

Tako, na primer, Microsoft, Facebook, Google i, od strane Google-a podržan, Magic Leap zajedno rade na samostalnom uređaju za virtuelnu realnost, koji će moći da projektuje 3D objekte direktno u ljudsko oko. Kruže glasine da i Apple radi na nečemu sličnom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    5. april 2017 | 16:02

    Moze opstati samo jednostavan uredjaj za upotrebu koji nije mnogo skup u osnovnoj verziji. Desktop racunari su i dalje nezamenljivi jer nude najvise performnsi za najmanje novca, koriste najvece ekrane i imaju najbolju preglednost za rad, igranje igrica, pregled video zaspisa uz najbolji kvalitet koje nude univerzalni uredjaji. Pritom podrzavaju najrazlicitije softvere imaju mogucnost skladistenja velike kolicine podataka. Koliko je njihova velicina mana, toliko je i prednost jer je tu, ne moze se izgubiti, najlakse ga je popraviti ako se pokvari, moze se nadogradjivati hardver... Smartfon ima jedan mali deo njega, ali ga ne moze u potpunosti zameniti, smartfon je prvensrveno mobilni telefon i to mu je glavna funkcija, sve ostale funkcije se mnogo vise koriste od samog telefoniranja, ali nemaju toliku vaznost jer spadaju u sferi zabave. Sta, i da li, ce ih nesto zameniti ne moze se predvideti. Automobil opstaje vec 120 godina i jos uvek ga ne moze zameniti ni teleportacija, ni male letilice, cak ni autonimna vozila nemaju neke sanse, a svasta su ljudi zamisljali kao buducnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA