1

Ove Android aplikacije međusobno sarađuju kako bi špijunirale živote miliona korisnika širom sveta

Među podacima koje aplikacije međusobno razmenjuju su lokacija korisnika, informacije o kontaktima, ali i druge privatne informacije

Android smartfon, pametni telefon, aplikacije
Foto: Pixabay.com

Najnovije istraživanje otkrilo je da aplikacije za personalizovanje telefona, poput onih za podešavanje zvona, pozadina i widgeta, međusobno dele informacije bez dozvole korisnika, što može dovesti do ugrožavanja bezbednosti i privatnosti.

Ove dve aplikacije čak ni CIA ne može da špijunira!

Među podacima koje aplikacije međusobno razmenjuju su lokacija korisnika, informacije o kontaktima, ali i drugi privatni podaci, piše “Daily Mail”.

Istraživanje je sprovedeno na više od 100.000 različitih aplikacija, a problem je otkriven u 23.495 aplikacija.

Jednom kada se instaliraju takve aplikacije, one međusobno mogu da komuniciraju bez dozvole korisnika, dok neke mogu i da čitaju lične podatke.

Tipovi pretnji koje dolaze od aplikacija koje međusobno dele podatke mogu se podeliti u dve kategorije.

Naime, korisničkim podacima se može pristupiti pomoću specijalne malware aplikacije koja je dizajnirana tako da izvrši sajber napad, ali i putem običnih aplikacija koje dozvoljavaju međusobno deljenje podataka.

Kako bi testirali potencijalno problematične aplikacije, istraživači su razvili alat DIALDroid kojem je trebalo 6.340 sati da analizira sve potencijalno opasne aplikacije.

Istraživanje je pokazalo da čak i aplikacije poput baterijskih lampi mogu da predstavljaju opasnost i špijuniraju korisnike.

Međutim, aplikacije koje su u najčešćim slučajevima opasne su one koje korisnicima nude mogućnost personalizacije. Tu spadaju one koje nude različite “ringtonove”, widgete, pozadine, emotikone…

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Android, Aplikacija, Aplikacije, Hakeri, Špijuniranje
Popularni komentari
  • B
    Belfagor

    Dajte spisak tih aplikacija.

foto dana

video dana