Fejsbuk su danas preplavili statusi "420": Evo šta oni znače i koja je istorija misterioznog koda

Kod "420" se za kratko vreme globalno proširio, a tome su doprinele i pesme Grejtful deda i Džerija Garsije

  • 0

Ukoliko su vas danas zbunili Fejsbuk statusi "420", "20/4" ili pak "4/20", to je zbog toga što je 20. april Međunarodni dan marihuane.

Otkriveni projekti Facebookove tajne laboratorije: Moći ćemo da kucamo mislima i čujemo kožom!

Naime, pomenuti statusi znače da se ljudi koji su ih objavili zalažu za legalno konzumiranje marihuane. Pored toga, datum simbolizuje i represiju, odnosno manjak slobode za sve one koji smatraju da bi konzumacija marihuane trebalo da bude legalna.

Tri teorije o istoriji "420"

Zašto je baš 20. april Međunarodni dan marihuane, još uvek nije potpuno jasno.

Jedna teorija kaže da potiče od srednjoškolaca iz kalifornijskog San Rafaela koji su sedamdesetih godina "420" koristili kao šifru za konzumaciju marihuane. Naime, Waldosi, kako su se nazivali, u 4:20, odnosno 16:20 sati, nalazili bi se pored kipa Luisa Pasteura te tamo pušili marihuanu.

Druga pak priča kaže da "420" potiče od policijskog radijskog koda kojim su službenici jedni druge obaveštavali da neko negde trenutno puši marihuanu te da je potrebno intervenisati.

Poslednji mogući koren koda "420" je navodni broj hemijskih veza koje se u mešavini motaju, a sastojaka je - pogađate - upravo 420.

Foto - Ilustracija: Pixabay Foto - Ilustracija: Pixabay

Kod se ubrzo globalno proširio, a tome su doprinele i pesme Grejtful deda i Džerija Garsije. Osim njih, i bend "Green Day" svoje ime duguje upravo marihuani. Naime, "zeleni dan" označava dan koji se provede u gotovo konstantnom pušenju marihuane.

Inače, 20. april je i rođendan Adolfa Hitlera, ali on je, navodno, uživao u opijumu i ostalim, mnogo težim drogama nego što je marihuana. Bilo kako bilo, danas će mnogi pobornici legalizacije marihuane i rekreativni pušači upravo u 4 i 20 zapaliti džoint.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA