1

Velika vest za Evropu: Više nema rominga u EU!

Stanovnici EU od danas mogu da razgovaraju, šalju poruke i surfuju internetom u svim zemljama članicama po cenama koje su propisali njihovi lokalni operateri

Devojka priča telefonom, roming, Evropa
Foto-ilustracija: pixabay.com

Od danas roming u zemljama koje su članice Evropske unije više ne postoji.

OPET PADA CENA ROMINGA: Od 1. jula manji računi za telefon!

Stanovnici EU će tako moći da razgovaraju, šalju poruke i surfuju internetom u svim zemljama Evropske unije po cenama koje su propisali njihovi lokalni operateri.

Međutim, postoji nekoliko izuzetaka od pomenutog pravila po kojima operateri mogu da naplate veće cene za usluge, ali računi nikako neće biti ogromni kao što je to bilo do 15. juna.

Ova kartica vam UKIDA ROMING!

Tako će operateri moći da maksimalno naplate 7,70 evra plus takse za 1 GB podataka za prenos interneta. Očekuje se da će cena za jedan gigabajt interneta do 2022. godine pasti na 2,50 evra.

Stanovnici EU koji u stranim zemljama provedu više od četiri meseca, takođe mogu očekivati veće račune za mobilne telefone.

DVA TRIKA KAKO DA UŠTEDITE NA ROMINGU: Pozive ćete platiti čak 4 puta jeftinije, a poruke su skoro besplatne!

Nažalost, ova promena neće uticati na stanovnike Srbije, jer ćemo za ukidanje rominga morati da sačekamo da uđemo u Evropsku uniju. Tek tad ćemo na svojim telefonskim računima osetiti blagodeti odluke zemalja Unije o ukidanju rominga.

Foto - ilustracija : Pixabay

Foto – ilustracija : Pixabay

Iako je prvo delovalo kao dobra vest, ukidanje rominga bi, zapravo, moglo povećati račune onima koji žive u Evropskoj uniji. Hoće li zbog pada prihoda od ukidanja rominga operateri povećati cene u zemlji, još nisu potvrdili, ali ni demantovali.

Samo u Hrvatskoj stranci godišnje naprave nešto manje od 300 miliona minuta poziva. Hrvatski operateri su od toga dobro zarađivali, a kad ostanu bez tog prihoda, logično je da će ga nadoknaditi na drugi način. Kao i sve druge zemlje Evropske unije.

Jedini način za nadoknadu je dizanje cena u zemlji. Tako da, iako će i dalje praviti velike račune tokom letovanja, Srbi bar mogu da odahnu ostalih 11 meseci. Nama se cene paketa kod kuće neće menjati.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: EU, Evropska unija, Roming, Ukidanje rominga
Popularni komentari
  • v
    vladimir

    Jadno. Kakvo komunističko shvatanje ekonomije. Operateri će zaraditi više, jer će korisnici više koristiti svoje telefone u inostranstvu. Svi će imati korissti.

foto dana

video dana