VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Svetu trebaju programeri!

- Iz perspektive ukupnog tržišta radne snage, programeri predstavljaju značajno manje od jednog procenta svih zaposlenih. Sa druge strane, potražnja za svim profilima IT stručnjaka je ogromna, a za programerima verovatno najveća - napisao je Veselin Jevrosimović

  • 0

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni u Informeru pisao o programerima i koliko je njihov posao tražen širom sveta. Evo šta predsednik kompanije Comtrade kaže o pomenutoj temi.

 

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Društvene mreže nam pružaju mogućnost da izrazimo kreativnost, a evo kako njihovi sadržaji utiču na nas!

 

"Statistika kaže da na svetu trenutno ima oko 18 miliona softverskih inženjera. Takođe, realne projekcije predviđaju da će ih u 2019. godini biti više od 26 miliona, što predstavlja rast od čitavih 45 procenata. Na to treba dodati i nepoznat broj onih koji se programiranjem bave iz hobija ili se tek obučavaju za ovo zanimanje.

 

To, međutim, nije dovoljno. Iz perspektive ukupnog tržišta radne snage, programeri predstavljaju značajno manje od jednog procenta svih zaposlenih. Sa druge strane, potražnja za svim profilima IT stručnjaka je ogromna, a za programerima verovatno najveća. Sve nove tehnologije o kojima sam pisao na ovim stranicama direktno ili indirektno zahtevaju učešće softverskih inženjera u procesu razvoja i održavanja. Čak i kada govorimo o veštačkoj inteligenciji koja bi mogla da zameni ljude u nekim intelektualnim aktivnostima, opet su potrebni programeri da projektuju i grade takve sisteme.

 

Zbog toga je potražnja za stručnim IT kadrom postala opsesija rukovodilaca mnogih firmi, jednako kod nas kao i u ostatku sveta. Ono što krasi dobrog programera, pored neophodnih tehničkih znanja, jeste sposobnost rešavanja problema, želja za permanentnim učenjem i veština razumevanja funkcionisanja najrazličitijih mehanizama i procesa. Kada se zaposlite kao programer, od vas se očekuje da svakodnevno ulažete ogroman intelektualni napor, da se neprekidno suočavate sa novim izazovima i da se permanentno usavršavate u mnogim oblastima. Zauzvrat, dobijate priliku da kreirate sjajne nove stvari i neposredno učestvujete u digitalnoj revoluciji.

 

Foto: Promo

Foto: Promo

 

U ovom su momentu Sjedinjene Američke Države vodeće po broju programera, ali će ih izvesno već u narednoj godini prestići Indija, pre svega zbog prednosti koju predstavljaju njihova ogromna populacija mladih ljudi i fokus na IT industriju. Sve nacije koje na vreme prepoznaju potencijal novih tehnologija u digitalnom dobu imaće šansu da napreduju, jednako kao i svi pojedinci koji se na vreme obrazuju za neki od poziva budućnosti."

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA