POGLEDAJTE: Prvi put snimljena ogromna oluja na Saturnu

Ova superoluja pojavila se nekoliko godina ranije nego što se očekivalo. Srećom, sada imamo načina da to sve snimimo i istražimo zahvaljujući svemirskom brodu koji orbituje

  • 0

Oluje ne dolaze u većim formatima od one viđene na Saturnu, a ovaj fenomen događa se s vremena na vreme. Prvi put je primećen 2010. godine.

Naučnici iz Nase kažu da je ova oluja mnogo "moćnija" od prve koju su primetili i da je mnogo, mnogo vrelija. Oni su koristili infracrvenu opremu za mapiranje, koja se nalazi na "Kasini", svemirskoj letelici koja je u orbiti Saturna.

- Temperaturne razlike su toliko ekstremne da je to neshvatljivo, posebno u Saturnovoj atmosferi, koja je inače veoma stabilna - rekla je Bridžit Hesman, jedan od naučnika koji radi na ovom projektu.

Ova superoluja pojavila se nekoliko godina ranije nego što se očekivalo. Srećom, sada imamo načina da to sve snimimo i istražimo zahvaljujući svemirskom brodu koji orbituje. Šta je još bolje od toga je to da ova letelica će biti tu još nekoliko godina, a nema nijedne druge spremljene ili najavljene koja će je zameniti da bi mogla da se snimi sledeća oluja.

(Telegraf.rs / M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA