REVOLUCIONARNO: Solarni štampač sunča papir - ne koristi mastilo! (FOTO)

Osnovna ideja je jednostavna: uređaj će koristiti isti fizički zakon zahvaljujući kome dolazi do spaljivanja papira kada se svetlost kroz lupu na njega reflektuje. Skupljajući energiju potrebnu za sopstveno funkcionisanje, on će ujedno i "sunčati" papir

  • 0

Problem svake kancelarije i svakoga ko poseduje štampač kod kuće je neprestana briga o kertridžima: boja u njima nekako uvek nestane upravo u trenutku kada je čoveku najviše potrebna.

Koncept četvorice korejskih dizajnera (Junga Hosunga, Kima Jungsanga, Lija Seungin i Doa Jongua), međutim, mogao bi iz korena da promeni čitavu industriju koja proizvodi printere. Da, toliko je revolucionaran.

O čemu se radi: ovaj štampač bi, umesto da koristi kertridže, trebalo da koristi solarnu energiju, a štampa će se vršiti "sunčanjem". Da, dobro ste pročitali: sunčanjem!

Naučna osnova njegovog rada je jednostavna: koristiće isti fizički zakon zahvaljujući kome dolazi do spaljivanja papira kada se svetlost kroz lupu ili neki drugi alat za uveličavanje reflektuje na njega. Skupljajući energiju potrebnu za sopstveno funkcionisanje, on će ujedno i "sunčati" papir.

Pored toga što će biti ekološki, on će biti i "večan". Dobro, možda će moći da se pokvari kao i svaka druga tehnološka "spravica", ali neće zahtevati električnu energiju i nikakvo novo ulaganje nakon prvobitne kupovine.

S obzirom na način na koji funkcioniše kapitalizam, moglo bi se reći da ovaj proizvod baš zbog toga nema budućnost, pošto konzumerizam i teorija održivog razvoja zahtevaju da neprestano kupujemo nove stvari i da sve ima rok trajanja, ali ostaje nam da se nadamo da će se nešto u svetu promeniti i da ćemo napokon postati svesni da planetu ne posedujemo već je samo koristimo, te da je Zemlja bitnija od novca.

Elem, sada su na delu inženjeri, a tvorci ove ideje uveravaju nas da na tehnologiji projekta radi najbolji tim.

(M. B.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA