ODŠTAMPAJTE PIŠTOLJ: Vatreno oružje napravljeno pomoću 3D štampača (VIDEO)

Svi delovi pištolja, sem udarne igle koja je metalna, napravljeni su od plastike, a grupa koja ga je napravila planira da planovi budu dostupni na internetu, tako da svako može da "odštampa" pištolj

  • 1

Prvi pištolj na svetu koji je proizveden pomoću tehnologije 3D štampanja je uspešno upotrebljen u Americi.

Kontroverzna grupa koja je napravila vatreno oružje, Difens Distribjuted, planira da planovi budu dostupni na internetu, tako da svako može da "odštampa" pištolj.

Grupa je provela godinu dana pokušavajući da napravi oružje, a u subotu je uspešno testirano na poligonu za gađanje južno od Ostina u Teksasu.

Aktivisti koji se bore protiv vatrenog oružja su kritikovali projekat, a evropska agencija za sprovođenje zakona kaže da prati razvoj situacije.

Viktorija Bejns iz Europolovog centra za sajber kriminal je rekla da je trenutno veća verovatnoća da kriminalci na tradicionalni način dođu do oružja.

- Ali kako vremenom ova tehnologija postane dostupnija i jeftinija, moguće je da će rizik od ovakvog oružja porasti - dodala je Bejns.

Difens Distribjuted vodi Kodi Vilson, 25-godišnji student prava na Teksaškom univerzitetu.

- Mislim da mnogi nisu očekivali da ovako nešto može da se uradi - rekao je Vilson.

3D štampanje je često nazivano budućnost proizvodnje, a tehnologija radi tako što se štampa sloj po sloj materijala, najčešće plastike, da bi se napravili kompleksni čvrsti predmeti.

Pištolj je napravljen pomoću 3D štampača koji košta 8.000 dolara, a osim udarne igle koja je metalna, svi delovi su od plastike.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA