SAVRŠENSTVO ČISTO KAO SUZA: Sony Xperia Z1, telefon kojim teče krv samuraja (FOTO)

Krasi ga elegantni, aristokratski dizajn * Poseduje moćniji procesor od bilo kod drugog telefona kojim je bukvalno oduvao konkurenciju * Displej mu je petoinčni * Kamera ima fantastičnih 20,7 megapiksela

  • 13

Bitka za kralja pametnih telefona besni kao nikada do sada. iPhone 5S, Samsungov Galaxy S4 i HTC One, kao i LG G2 koji vreba iz prikrajka i čeka grešku vodeće trojke, glavni su favoriti za krunu.

Međutim, javnost mora biti upoznata sa tim da se novi pretendent za tron pojavio na bojnom polju, da je daleko od naivnog žutokljunca i da ispod svog besprekornog oklopa krije neočekivanu silu koja na kolena može baciti svakog neprijatelja.

Testirali smo Sony Xperia Z1. Testirali smo najelegantniju zver koju možete da zamislite.

KAROSERIJA

Nismo sigurni kako da vam opišemo ovaj telefon, a da ne zvučimo kao trgovci koji "svoga konja hvale".

Samurajska elegancija, minimalistički dizajn, nenametljivo zaobljene ivice, staklena površina koja podseća na ogledalo planinskog jezera i aluminijumski okvir čine ga uređajem kome što se estetike tiče ne možemo da nađemo takmaca. Čak i iPhone izgleda kao najnoviji krik kiča u poređenju sa njim.

Možda će vam biti potrebno neko vreme da se naviknete na to kako vam leži u ruci, s obzirom da poseduje displej od pet inča u pakovanju većem od takmaca iste displejske veličine, ali taj proces prilagođavanja neće predugo trajati a kada se završi sam telefon će vas naterati da zaboravite da je ikada i postojao.

Dimenzije su mu 144 x 74 x 8.5 milimetara, teži 170 grama i dolazi u tri boje: crnoj, beloj i ljubičastoj.

Baš kao i prethodnik u ovoj seriji, Xperia Z, i Z1 je otporan na prašinu i vodu. Svi otvori su dobro zaštićeni, zbog čega može i do pola sata da izdrži u vodi dubokoj metar i po. Sve to u slučaju ako vam se desi da sa nekog splava skočite u Savu.

Još jedna stvar koju ne treba smetnuti sa uma: displej je otporan na grebanje, što svakako ne znači da je pametno testirati ga testerom.

ISPOD HAUBE

Čipset koji pokreće ovaj smartfon je Qualcommov Snapdragon 800, a moć njegovog procesora čini Xperia Z1 najboljim telefonom koji smo ikada testirali: u pitanju je kvadkor Krait 400 koji radi na taktu od 2.2 GHz. Istovremeno, moćni GPU Adreno 330 donosi besprekornu grafiku.

Telefon poseduje 2 GB RAM memorije i 16 interne, uz opciju ubacivanja microSD kartice od 64 GB.

Baterija je litijum-jonska od 3.000 mAh, a može da izdrži 880 sati na stendbaju u 2G i 850 sati u 3G mreži. Takođe, omogućiće vam u proseku 14 sati pričanja i 110 sati slušanja muzike.

Kao što smo već natuknuli, Xperia Z1 poseduje 5-inčni Full HD displej od 1080 x 1920 piksela, odnosno 441 piksel po inču, i po tome prati liniju svog prethodnika u seriji. Premda to može zvučati kao stagnacija, treba imati na umu da ljudsko oko na tako maloj površini ne može da vidi razliku čak i kada bi se displej poboljšao drastično. Za utehu, u ovaj novi model Sony je ugradio Triluminous tehnologiju koju ugrađuje u svoje najbolje televizore, a koja poboljšava boju i osvetljenje.

Kamera ima 20,7 megapiksela. 20,7 megapiksela. Ponovite to još jednom. Iako to nije najveća megapikselaža u jednom telefonu (sećate se Nokijinog smartfona od nekih 40 MP), bez premca je u kategoriji top-end uređaja. Naravno, svaki fotograf će vam reći da broj megapiksela nije najbitnija stvar u procesu fotografisanja, ali sama činjenica da u ruci imate silu profi aparata a da i dalje držite telefon nikoga ne može da ostavi ravnodušnim.

Još nekoliko stvari da napomenemo: Xperia Z1 poseduje multitač (može da registruje i do 10 prstiju istovremeno), podržava LTE tehnologiju i ima TV-out, između mnogih drugih stvari.

KAKO RADI

Savršeno.

Android 4.2 Jelly Bean je promenjen u odnosu na oficijalnu verziju koju izbacuje Google (nešto što u suštini rade svi proizvođači), ali je to jako srećno izvedeno a pojedini dodaci su više nego korisni.

Primera radi, kada otvorite listu aplikacija, imate panel za opcije na levoj strani putem koga možete da sortirate aplikacije po onima koje najviše koristite, abecedno ili onako kako vi želite. Kada kliknete na dugme za otvorene programe, videćete da se na dnu nalaze ikonice putem kojih možete otvoriti preinstalirane mini-aplikacije za hvatanje beleški, zvuka i drugih stvari.

Galeriju fotografija možete u vidu lajv vidžeta držati na jednom od glavnih panela, a slike možete da tražite skrolom bez otvaranja same galerije. Aplikacija Walkman za slušanje muzike je najbolja na tržištu i vratiće vas u neka druga vremena (ako imate dovoljan broj godina).

Procesor je čudovište. Svaka komanda koju smo mu zadali izvršena je brzo i bez odlaganja. Otvaranje aplikacije, bek dugme, otvaranje druge aplikacije, povratak na prvu, otvaranje treće, houm dugme, otvaranje četvrte, povratak na drugu, puštanje klipa u njoj, povratak na četvrtu... Sve izvršava u trenutku kada primi komandu.

Na njemu smo igrali bejzbol, vozili avion, ubijali teroriste i jurili kriminalce ulicama Los Anđelesa i za sve to vreme nismo primetili ni najmanje štucanje, ni trunčicu seckanja, ništa što bi nam reklo da u ruci držimo telefon a ne volan super-automobila.

To ne bi trebalo da čudi. Na Geekbench 2 testu postigao je rezultat 3.706, što je daleko više od 3.087 koliko je postigao Galaxy S4. Zapravo, ovakva snaga procesora je slična snazi prosečnog laptopa. Jednako tome, na Quadrant benchmark testu napravio je skor od 17.825 (S4 tu ima 11.381).

Displej reprodukuje neverovatno i neopisivo čistu sliku koja će vas usisati u sebe. Gledanje 1080p video klipova na smartfonu jednostavno nikada nije bilo bolje.

Kakve će vam fotografije i snimke praviti kamera zavisi od vaše uspešnosti u prilagođavanju osvetljenju i okolnostima, ali i auto podešavanje postiže odlične rezultate. Kao da sama moć kamere nije dovoljna, Xperia Z1 vam omogućava da se slikate i snimate pod vodom.

ZAKLJUČAK

Voleli bismo da možemo da vam kažemo da sa ovim telefonom nešto nije u redu, da barem nešto na njemu i u njemu ne valja, da nije sve neporeciva odličnost ali ma koliko smo se trudili da nešto pronađemo, barem jednu jedinu stvar, to nam nije pošlo za rukom.

Ovaj telefon je, prosto rečeno, čisto savršenstvo.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolasoft TV

    15. oktobar 2013 | 14:58

    Slažem se najbolji telefon na svetu SONY Xperia Z1 , gledajuci sve karakteristike daleko iznad drugih ;) koja je cena u srbiji ?

  • Luka

    15. oktobar 2013 | 23:25

    Još jedan ekstra telefon koji necu da imam.

  • Nije bitno

    15. oktobar 2013 | 18:13

    Brate, izvadim procesor i ram i ugradim u kompjuter :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA