Nokia predstavila Android telefone

Cena dugo očekivanih modela neće biti veća od 100 evra, a radiće se i na modifikovanoj verziji Androida koja dosta podseća na Windows Phone

  • 8

Nokia je uradila ono što su mnogi mislili da se nikada neće desiti: predstavila je svoje prve telefone bazirane na Android operativnom sistemu. Iako je veliki deo Nokie kupio Microsoft, ovo očigledno nije sprečilo njihovu ideju da izbaci ove modele, o kojima se u proteklim mesecima dosta nagađalo.

U pitanju je porodica telefona pod nazivom X, gde X označava "skretnicu" između Microsoft-ovog clouda, Android aplikacija i Nokie. Modeli su X, X+ i XL, a njihova cena jedva prelazi 100 evra.

Nokia X telefoni radiće na veoma modifikovanoj verziji Androida, koji po izgledu dosta podseća na Windows Phone. Sve što ima veze sa Google-om Nokia je izbacila, i ubacila svoje i Microsoft-ove servise. Najveća prednost ovih telefona u odnosu na čuvene Lumia uređaje su aplikacije.

Iako Google Play ne postoji na ovim modelima, nekoliko nezavisnih marketa za aplikacije je uključeno, kao što je na primer Yandex. Ovi marketi su često popularniji od Google Play-a u državama na koje Nokia cilja svojom X serijom. Nokia Store će takođe biti prisutan.

Model Nokia X imaće ekran od 4 inča sa rezolucijom od 480 x 800 piksela, Qualcomm Snapdragon Dual-Core procesor na 1 GHz, 512 MB RAM memorije, 4 GB za skladištenje podataka, i kameru od 3 Mpix. X+ model će imati samo 256 MB RAM memorije, a ovi telefoni će podržavati dve SIM kartice.

Model X će se naći odmah u prodaji, a modeli X+ i XL očekuju se u prodaji u drugom kvartalu ove godine. Ovi uređaji pojaviće se u Indiji, Kini, Indoneziji, Vijentamu, Južnoj Americi, Zapadnoj Evropi i Bliskom Istoku.

Vreme će pokazati šta korisnici misle o ovom potezu kompanije, i da li je bolje bilo da se drži Windows-a kada je već toliko godina čekala da izbaci svoj prvi Android uređaj.

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    24. februar 2014 | 14:09

    Kakvo iznadjenje. Mada mi se dizajn tog modifikovanog Androida bas i ne svidja, kao sto mi se ne svidja ni dizajn novih Windows sitema, ipak to je lepa vest, kao i vest o ceni.

  • Radoslav

    24. februar 2014 | 21:14

    Cena u Srbistanu od 300-400€.

  • Smoky

    24. februar 2014 | 14:16

    "Džaba ste krečili"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA