Šta nam donosi nova generacija čipova za rudarenje bitcoina?

Koliko tehnologija može da napreduje da bi olakšala rudarenje?

  • 4

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, u kolumni ove nedelje nam objašnjava šta možemo da očekujemo od naredne generacije hardvera za rudarenje kriptovaluta.

Koliko bitcoin zaista vredi? Ovi stručnjaci tvrde da su izračunali!

Potražnja čipova specijalizovanih za rudarenje kriptovaluta beleži rekordan rast. Proizvođači poluprovodnika predviđaju dalji rast potražnje čipova za rudarenje kao i povećanje obima rudarenja.

Foto: Pixabay.com

Odavno se proizvodnja poluprovodnika preselila iz SAD u zemlje dalekog istoka. Svakako u tome prednjači Kina, zbog svog obima proizvodnih kapaciteta ali u takmičenju ne zaostaju ni druge azijske zemlje. Ne treba potceniti ni proizvođače čipova iz drugih delova sveta (SAD i Evropa) međutim azijske zemlje svakako drže primat.

Najveći svetski nezavisni proizvođač poluprovodnika sa Tajvana, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing company) prijavila je rekordnu prodaju tokom marta 2018. godine. Predsednik TSMC-a je značajan deo prodaje pripisao zahtevima za hardverom koji je potreban za rudarenje kriptovaluta.

Foto: Coindesk

Kompanija TSMC je ostvarila prihod od približno 8,46 milijardi USD tokom prvog kvartala 2018. godine, što je povećanje od 6,1% u odnosu na isti period prošle godine. Kompanija je takođe nedavno objavila da je mart bio najbolji mesec u istoriji TSMC-a, pri čemu je kompanija samo u martu prijavila oko 3,5 milijardi USD prihoda, što čini oko 41% prihoda kompanije u toku prvog kvartala ove godine. Efikasno rudarenje kriptovaluta zahteva specijalizovanu opremu što je dovelo do povećane potražnje za TSMC-ovim proizvodima.

Menadžment kompanije TSMC je nakon pažljivog istraživanja tržišta zaključio da je rudarenje kriptovaluta u porastu i da će u narednom periodu doći do još veće potražnje za specijalizovanim čipovima za rudarenje. Kompanija je najavila četvrtu generaciju bitcoin ASIC čipa za rudarenje BM1385 koji je proizveden korišćenjem 28-nanometarske tehnologije.

Novi čip predstavlja najmanji energetski efikasan čip koji je ikada napravljen za rudarenje kriptovaluta. To znači da su inženjeri koji su projektovali čip morali precizno da postave svaki tranzistor unutar čipa.

Foto: pixabay.com

Ovaj proces je zahtevao znatno više vremena i napora nego semi-custom čip dizajn, ali kao rezultat daje bržu obradu, manju potrošnju energije i veću gustinu tranzistora. BM1385 ima kapacitet od 32.5 GHS (GigaHash) u sekundi pri potrošnji energije od samo 0,216 W, što je znatno efikasnije od bilo koje dosadašnje vrste čipova.

Podsetimo se da je Heš (HASH) funkcija jednosmerna matematička funkcija koja nema svoju inverznu funkciju odnosno na osnovu krajnjeg rezultata ne možemo izračunati ulazni parametar. Ukoliko je zahtev da heš vrednost zadovoljava određene uslove, potrebno je izračunati heš vrednost za mnogo različitih stringova, koji u ovom slučaju definišu jedincu kriptovalute, i proveriti da li je dobijena heš vrednost validna i da li već postoji u blockchainu?

Ukoliko nisu ispunjeni pomenuti uslovi, vrednost se odbacuje i računa se nova heš vrednost za drugi ulazni string. Izračunavanjima heš vrednosti nastojimo da dođemo do početnog stringa koji je važeći a koji još uvek niko nije izračunao - „izrudario“. Nova generacija čipova nam omogućava da to radimo na efikasniji način trošeći manje vremena i energije.

Proizvođači hardvera pažljivo planiraju svoju proizvodnju. Njihova predviđanja da će doći do veće potražnje hardvera za rudaranje svakako nisu bez značaja kada razmatramo budućnost kriptovaluta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    23. april 2018 | 15:24

    Prodajem tri kratera na tamnoj strani Meseca za 6 hiljada evra.

  • Toni

    23. april 2018 | 17:36

    Zasto onda prodaju cipove, mogu sami da ih koriste i tako vise zarade. Nema logike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA