≫ 

Ako želite da budete efikasan softverski developer, ne zaboravite na ovih 5 stvari

Jedan od osnovnih ciljeva svakog biznisa jeste povećanje produktivnosti. Što je efikasnija osoba ili proces, to je potrebno manje vremena za završetak projekta.

  • 1

Prirodni nusprodukt povećane produktivnosti je povećanje zarade. U svetu razvoja softvera, „svoting“  (intenzivan rad u kome se postiže mnogo za kratak rok) nije ništa novo. Ponekad je to zbog kratkih rokova za projekte, a ponekad usled potrebe za izmenama u poslednjem trenutku pre nego što se novi proizvod ili usluga pokrenu. Ali često je to zbog individualnih programera koji nisu pravilno obučeni u smislu efikasnosti.

Efikasnost je ključ za lakši rad i odličan finalni proizvod. Skot Stajner, izvršni direktor kompanije „UM Technologies“, podelio je za magazin „Forbs“ nekoliko saveta koji softverskim developerima mogu da pomognu da postanu efikasniji u svom poslu.

Stvorite radno okruženje bez ometanja

Foto: Pixabay.com

„Zvuči kao nešto što se podrazumeva, zar ne? Često posmatram stolove na svom radnom mestu, uključujući i svoj“, kaže Stajner. „Neuredan sto često znači i nered u umu.“

To je važnije na psihološkom nivou nego na pojavnom, ali Stajner savetuje da održavate red u svom radnom prostoru.

Da biste stvorili prijatno radno okruženje, razmotrite šta je neophodno za efikasno funkcionisanje i uklonite sve nepotrebne stavke. To ne znači da treba da uklonite samo fizički nered. Neprekidni podsetnici, e-mail, obaveštenja o trenutnim porukama ili obaveštenja sa društvenih mreža takođe su glavna distrakcija koja može da pojede vaše vreme. Isključite ih i odredite vreme za proveru e-maila i telefonskih poziva i poruka.

„Ako je pitanje hitno, osoba kojoj ste potrebni naći će način da privuče vašu pažnju“, kaže Stajner.

Razgovor i buka na radnom mestu takođe mogu biti neki od faktora koji utiču na efikasnost i produktivnost. „Mnogi naši programeri blokiraju eksternu buku slušajući muziku preko slušalica“, kaže Stajner. „To je obično i znak ostalima da ne treba da ih uznemiravaju, jer su duboko u nekom poslu“.

Strategija planiranja sa krajnjim ciljevima u umu

Foto: Pixabay.com

Kada znate šta treba da bude željeni proizvod, Stajner savetuje da još pre nego što se približite tastaturi i počnete sa razvojem, zapišete neophodne korake.

U zavisnosti od projekta, počnite sa gotovim proizvodom i radite unazad. Neverovatno je šta sve možete da otkrijete iz ovog procesa, kao na primer, da određeni kôd možete ponovo da koristite. Kada planirate svoj projekat, radite na manjim delovima, jer to pojednostavljuje proces i omogućava više ponovnog korišćenja koda.

I zapamtite da treba da se držite svojih ciljeva. Ponekad programeri na putu pronalaze detalje koji ih inspirišu za potpuno novi projekat. Napišite beleške o novim idejama, ali vratite se na projekat na kome radite i dovršite ga.

„Analogija koja mi je korisna jeste da mislim kao pisac koji smišlja i pravi neku skicu priče pre nego što zapravo dođe do procesa samog pisanja. Otkrio sam da to pojednostavljuje radni tok, pogotovo kada radim na kontrolisanim delovima da bih postigao željeni ishod“, kaže Stajner.

Komunicirajte sa timom

Foto: Pixabay.com

Kao i u svemu ostalom u životu, komunikacija je ključna i u razvoju softvera. Stajner savetuje svim programerima, a pogotovo onima koji su vođe tima, da se uvere da je svima u timu apsolutno jasno na čemu treba raditi svakoga dana.

Takođe proverite da li vaš tim ima vremena da komunicira među sobom. U određenim fazama razvoja, razni ljudi mogu imati ideje ili iskustva koji mogu pomoći bržem sprovođenju projekta. Takođe je važno, ističe Stajner, da napravite i održavate fasciklu sa zajedničkim dokumentima sa rešenjima kojima mogu pristupiti svi u timu. Ova praksa može pomoći u tome da uštedite dragoceno vreme prilikom razvoja budućih projekata.

„U našoj kompaniji redovno ažuriramo zajedničku fasciklu rešenja i razvili smo prilično referentan vodič, koji će sigurno nastavljati da nam štedi vreme i u radu na budućim projektima“, kaže Stajner.

Učite više od najnovije tehnologije

Foto: Pixabay.com

Za programera softvera se podrazumeva da je apsolutno neophodno da bude u toku sa aktuelnom tehnologijom. Ali Stajner ističe i da će dodatna edukacija o sveukupnom poslovanju i klijentima još više povećati efikasnost. To je zato što ćete na ovaj način biti informisani o najnovijim trendovima u vašoj industriji, o tome koje inovativne alate koriste drugi, i pružaće vam se mogućnost da se umrežavate i ciljate potencijalne partnere ili talente ako je potrebno.

Saznajte koja se kompanija čime bavi i izgradite snažan odnos sa svim svojim klijentima, savetuje Stajner. Dok radite sa klijentima, saznajte nešto o njihovoj industriji. „To vam može vratiti klijente i doneti nove. A ako ste jednom navikli da treba da naučite nešto o svakom klijentu, to vam u budućnosti neće biti problem“, ističe on.

Vodite računa o svom zdravlju i naučite kada da se zaustavite

Foto: Pixabay.com

Održavanje zdravlja je još jedan osnovni princip koji se često zanemaruje. Zdrav životni stil doprinosi zdravoj karijeri, pa se pobrinite da vodite računa o sebi, savetuje Stajner.

Jedite pravilno, vežbajte i obezbedite sebi dovoljno sna. Vaš životni stil je u direktnoj vezi sa efikasnošću u  radu. Ako gurate sebe do granica iscrpljenosti, to je samo kontraproduktivno.

Softverska industrija je poznata po svojim neumornim radnicima koji rade do granica koje su opasne po zdravlje. Iako početni deo posla može izgledati produktivan, na kraju će se svako preterivanje odraziti na vas i fizički i mentalno, ističe Stajner. To može na kraju otežati napredak i rad u narednih nekoliko dana, pa čak i duže.

„Umesto preterivanja, trudite se da svakodnevno budete produktivni. Stvari će se odvijati lakše i efikasnije, a isto će biti i sa vama“, savetuje Stajner.

Ako želite posao u ovoj odlično plaćenoj i visoko cenjenoj industriji, sva potrebna znanja i veštine možete da steknete i putem edukativnih programa koji su najbrži i najefikasniji način učenja, jer su koncentrisani na praktičan rad, a teorija je svedena na minimum. Ali obratite pažnju, ako želite da steknete znanja koja će vam omogućiti da se zaposlite kao softverski developer, obuka mora da traje najmanje 12 meseci.

Više o takvim obukama kod nas saznajte na ovom linku.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Red,rad i disciplina

    10. oktobar 2018 | 19:40

    Za sve je potrebna organizacija.Bilo da se kreci,bilo da se postavljaju plocice ili da se pise program,dizajnira sajt,organizacija mora postojati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA