Sigurno niste znali da sa Google Drive-om možete da uradite i ovih 8 stvari (FOTO) VIDEO)

Osam trikova koje slede u nastavku sigurno niste znali, a upravo oni će vam omogućiti da budete mnogo produktivniji u svom poslu

  • 2

Google Drive, servis za kreiranje dokumenata, editovanje fotografija, crteža i mnogo drugih stvari gotovo da nema ograničenja. Sa svakom novom verzijom popularnog servisa on postaje još bolji, a ono što većina ljudi svakodnevno koristi je samo mrvica onoga što ovaj "alat" zapravo može.

"SEČENJE" FOTOGRAFIJA

U Google Drive-u postoji nekoliko različitih opcija za "kropovanje" (sečenje) fotografije. Pored standardnih kropovanja u obliku kvadrata ili pravougaonika, sliku možete iseći i u obliku srca ili smajlija, na primer.

Sve što trebate da uradite jeste da otvorite fotografiju, kliknete na nju, a zatim na ikonicu "Crop" koja se nalazi na "toolbar-u".

 EKSPERIMENTIŠITE SA DODACIMA

Za dokumenta i tabele predlažemo vam da isprobate brojne dodatke koji postoje. U njih spadaju EasyBib na primer, koji brzo kreira bibliografiju, Twitter curator koji omogućava da unutar teksta sačuvate željeni tvit, ali i Translate koji prevodi tekst na neki drugi jezik.

Dodatke možete pronaći na toolbaru kada otvorite dokument ili tabelu.

POGLEDAJTE SVOJU AKTIVNOST NA GOOGLE DRIVE-U

Google Drive aktivnost

Želite da pratite sve promene koje ste ili neki vaš prijatelj uradili na Drive-u?

Obeležite željeni fajl i kliknite na malu "i" ikonicu u gornjem desnom uglu. Sva aktivnost vezana za taj fajl će se pojaviti.

POGLEDAJTE SVE PROMENE U ŽELJENOM DOKUMENTU

Kada već pričamo o aktivnosti, da li ste znali da možete da vidite čak 100 promena koje ste uradili unutar jednog dokumenta?

Sve što trebate da uradite je da kliknete na "File" i pronađete opciju "See revision history".

KORISTITE GOOGLE SHEET I KADA NISTE ONLINE

Ovo je idealan alat za sve one koji svakodnevno prave raznorazne tabele. Prošlog decembra je ovaj alat dobio dosta novih funkcija, a možete ga koristiti čak i kada nemate pristup internetu.

Svaku tabelu koju editujete dok ste "offline" će se automatski ažurirati kada se ponovo povežete na internet.

KORISTITE PREČICE

Za još brže korišćenje svih Google Drive funkcije predlažemo vam da koristite prečice. Sve prečice možete pogledati ako pritisnete "shift" i "?". 

SAMI ODREĐUJTE KO ŠTA MOŽE DA VIDI I PROMENI NA VAŠEM DRIVE-U

Ukoliko delite dokumenta sa prijateljima ili kolegama, za svaku osobu posebno možete postaviti podešavanja koja će im omogućiti određene stvari.

Tako na primer nekome možete omogućiti da komentariše vaša dokumenta, dok ga drugi ukoliko je to potrebno mogu i menjati.

UČINITE SLANJE MEJLOVA LAKŠIM

Gmail ograničava veličinu fajlova koji mogu da se pošalju u mejlu na 25 megabajta, međutim postoji mogućnost da zaobiđete ovu "prepreku". To ćete uraditi tako što ćete fajl poslati putem Drive-a.

Kada pišete mejl, kliknite na malu ikonicu Google Drive-a, i odatle odaberite dokument koji želite da pošaljete.

Kada pošaljete ovakav mejl, osoba koja ga primi fajl može sačuvati direktno na svoj Drive.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA