Ako vam neko pošalje OVAJ LINK ne klikćite, inače ćete OSTATI BEZ FACEBOOKA

Phishing se obično krije iza viralnih postova na Facebooku koji ljudima obično nude neki ekskluzivni sadržaj koji već u samom početku deluje sumnjivo

  • 2

Internet je prepun različitih vrsta prevara, a jedna od najpopularnijih je takozvani "phishing" koja za cilj ima dolaženje do ličnih informacija korisnika, kao što su korisničko ime, lozinka, podaci sa kreditnih kartica... Danas se ovaj vid prevare najčešće plasira preko različitih Facebook strana, a iz dana u dan one postaju sve prefinjenije i teže za otkrivanje, pa je takav slučaj i sa prevarom koja ovih dana kruži najpopularnijom društvenom mrežom.

Od sada i u Srbiji možete da prijavite da vas je neko prevario preko interneta!

Phishing se obično krije iza viralnih postova na Facebooku koji ljudima obično nude neki ekskluzivni sadržaj koji u samom početku deluje sumnjivo.

Korisnici koji žele da pogledaju dati sadržaj moraju da ostave svoj email i lozinku odnosno da se ponovo uloguju na Facebook nalog preko falsifikovane stranice za login. Na taj način server na kome je formirana lažna stranica će sačuvati podatke korisnika.

Jedna od aktuelnih primera "phishing" prevara izgleda ovako:

Printskrin: Facebook.com Printskrin: Facebook.com

Prva stvar koja ukazuje na to da je reč o prevari jeste podebljano slovo "b" u reči "Facebook", kao i to što ova društvena mreža nikada ne šalje poruke svojim korisnicima.

Phishing stranica se najbolje prepoznaje prilikom logovanja na Facebook. Prave Facebook stranice izgledaju ovako: https://www.facebook.com ili https://www.facebook.com/login. Takođe, ukoliko postoji uslov da se ulogujete ponovo na Facebook, a bili ste već prijavljeni, situacija upućuje na phishing stranicu.

Jedini način za zaštitu od ove vrste prevare jeste obavezno proveravanje linkova koje otvarate, redovno ažuriranje internet pretraživača i korišćenje antivirusnih softvera.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA