Ako ste ovaj status objavili na svom Facebooku, odmah ga OBRIŠITE da vam se svi ne bi smejali!

Status koji se nalazi u nastavku, kao i sve njegove varijacije, datira još iz juna 2012. godine i periodično se pojavljuje na NewsFeed-ovima korisnika koji ga, u strahu da će se njegove pretnje obistiniti, počnu objavljivati i šerovati

  • 0

Lažni Facebook status koji preti javnim objavljivanje svih privatnih fotografija i korisnika ponovo je postao aktuelan na stranicama ove društvene mreže, piše "The Guardian".

MASOVNO BLOKIRAJU PROFILE NA FEJSBUKU: Ako ste kačili OVE SLIKE, mogu da vam ukinu nalog!

Ovaj status, kao i sve njegove varijacije, datira još iz juna 2012. godine i periodično se pojavljuje na NewsFeed-ovima korisnika koji ga, u strahu da će se njegove pretnje obistiniti, počnu objavljivati i šerovati.

Lažni status naime u sebi sadrži tvrdnje da njegovom objavom korisnikov pristanak na Facebookove opšte uslove korišćenja postaje ništavan. Takođe, tvorci ovog statusa se u njemu pozivaju na određene zakone u vezi sa autorskim pravima. 

- Krajnji rok je sutra. Sve što ste ikada objavili na Facebooku će sutra postati javno. Čak i poruke koje ste obrisali ili fotografije sa kojih ste skinuli tagove. Ne košta vas ništa da jednostavno šerujete ovaj status. Kanal 13 je na vestima pričao o Facebookovoj promeni uslova korišćenja. Ne dajem Facebooku niti bilo kom drugom dozvolu da bez pitanja koristi moje fotografije, informacije, poruke i postove. Na ovaj način stavljam do znanja da striktno zabranjujem kopiranje, distribuiranje ili bilo kakve druge akcije sa podacima na mom profilu. Sadržaj mog profila je privatan i poverljiv - glasi status.

Međutim, ništa što u njemu piše nije istinito.

Za tvrdnje iz statusa nema čak ni pravnog uporišta premda se u njemu citiraju određeni zakoni i statuti.  Zakon "UCC 1-308- 1 1 308-103" i Rimski statut koji se spominju nemaju veze s autorskim pravom. Rimski statut služi kao pravni okvir za Međunarodni kazneni sud koji se isključivo bavi genocidom, zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Koristeći Facebook svaka osoba automatski pristaje da se njegove javne fotografije i objave svake druge vrste koriste kako god to Facebook želi. Predaja tih prava na korišćenje pokrivena je klauzulom uslova korišćenja i standardna je za svaki online servis gde korisnici objavljuju svoj sadržaj.

Premda Facebook tvrdi da njegovo korišćenje korisničkih sadržaja zavisi o postavkama privatnosti, društvena mreža zadržava pravo menjanja opštih uslova korišćenja.

Ako ste kojim slučajem objavili spornu poruku, obrišite je i svojim prijateljima javite da ništa iz te poruke nije istinito.

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA