Kratak istorijat Facebooka: Imao je potpuno drugačije ime i namenu kada je nastao

Facebook su osnovali Mark Zakerberg i Eduardo Saverin koji si bili cimeri na koledžu

  • 0

Počeci Facebooka, danas najpopularnije društvene mreže na svetu, mnogima su nepoznati. Danas FB ima dve milijarde korisnika mesečno i jedna je od najjačih kompanija na svetu, a u nastavku možete pročitati kratku istoriju i kako je sve počelo.

Facebook iz straha prekinuo rad na veštačkim inteligencijama: Pričale su sopstvenim jezikom koji niko nije mogao da dešifruje!

Facebook su osnovali Mark Zakerberg i Eduardo Saverin koji si bili cimeri na koledžu. Prvobitno je nazvan Facemash i sa radom je počeo davne 2003. godine.

Prvobitna ideja ove mreže bila je da cimeri objavljuju fotografije, a da ostali korisnici komentarišu da li su on "hot or not". Međutim, godinu dana kasnije, tada 19-godišnji Zakerberg je iz svoje sobe na koledžu pokrenuo ono što je danas poznato kao Facebook.

Popularnost ove mreže počela je brzo da raste. Za svega nekoliko meseci postala je hit u kampusu, a ubrzo i u celom svetu.

Do kraja 2005. godine Facebook je koristilo šest miliona ljudi.

U početku je bilo pet osnivača Facebooka – Zakerberg, Saverin, Dastin Moskovic, Endru Mekolum i Kris Hjudžs. Svi osim Marka su napustili kompaniju do 2012. godine.

Foto: Pixabay.com

Na samom početku potencijalni uspeh Facebooka prepoznale su velike kompanije poput Google-a, Yahoo-a, NewsCorp-a koje su sve želele da ga otkupe od Zakerberga, ali on nijednu ponudu nije želeo da prihvati.

Danas, Facebook vredi 500 milijardi dolara i ima 3,7 milijardi redovnih korisnika na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu.

Foto: Profimedia/Alamy

Zahvaljujući vrednosti akcija kompanije Zakerberg je danas peti najbogatiji čovek na planeti, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 70,4 milijarde dolara. Godine 2012. Facebook je za milijardu dolara kupio Instagram, za Whatsapp su 2014. morali da izdvoje čak 19 milijardi, ali i za Oculus VR dve mlijarde dolara.

Mark uprkos uspehu ističe da misija Facebooka i dalje traje, a to je da nastavi da povezuje ljude širom sveta. Šuška se i da trenutno radi na razvoju platforme Facebook Spaces za koju se veruje da će biti osnova komunikacije u budućnosti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA