Posle 15 godina stiže novi Wi-Fi: Bićemo mnogo sigurniji, ali postoji jedna mana

Novi enkripcijski protokol za Wi-Fi, WPA3, biće lakši za korišćenje i doneće veću sigurnost

  • 0

Wi-Fi Alijansa, konzorcijum tehnoloških giganata uključujući kompanije Apple, Microsoft, Cisco, Intel i druge, najavile su da će ove godine predstaviti novu generaciju Wi-Fi sigurnosti pod imenom WPA3.

WPA3 enkripcijski protokol biće lakši za korišćenje i doneće veću sigurnost.

Trenutni Wi-Fi standard, WPA2, postoji već 15 godina. Otkriće ranjivosti Krack u oktobru prošle godine pokazalo je koliko su Wi-Fi ruteri podložni hakovanju i bilo je jasno da je došlo krajnje vreme za nešto novo, piše "NBC News".

Foto: Profimedia

Alijansa nije otkrila previše detalja o WPA3 protokolu, već će oni biti pojašnjeni u javnom dokumentu koji će se pojaviti kasnije ove godine. Ono što se za sada zna je da će WPA3 štiti od Krack ranjivosti "po difoltu", kao i da će biti lakši za podešavanje i korišćenje na uređajima bez ekrana, kao što su pametni satovi, termostati i frižideri.

SVE ŠTO VAM TREBA JE JEDNA KONZERVA: Evo kako da napravite Wi-Fi antenu!

WPA3 će štititi i one ljude koji izaberu jednostavnu šifru za svoj Wi-Fi ruter.

Kada Wi-Fi Alijansa bude objavila novi enkripcijski protokol, takozvani "dictionary" napadi, koji pokušavaju da pogode šifru tako što unose nasumične reči iznova i iznova, više neće funkcionisati.

Foto: Flickr/Janitors

Takođe, hakerima će biti mnogo teže da prisluškuju uređaje koji se povezuju na javne Wi-Fi hotspotove (kafići, biblioteke, parkovi...).

Nažalost, trenutni WPA2 standard neće odmah otići u prošlost, jer će za funkcionisanje WPA3 biti neophodni novi hardver i softver, što znači da će tehnološkoj industriji biti potrebno vreme da se prilagodi kako bi on počeo masovno da se koristi.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA