≫ 

Pogledajte kako neko, potpuno legalno, može da vas hakuje za samo 45 minuta

Potpuno je moguće ukrasti nečiji identitet za samo 45 minuta

  • 0

Zi Abdelnabi, stručnjak za sajber bezbednost, demonstrirala je ovo tako što je izabrala nasumičnu osobu - muškarca srednjih godina sa Bliskog istoka - i odlučila da sazna sve o njemu.

Ako ste instalirali AdBlocker - moguće je da ste zaraženi virusom

Za samo 45 minuta, Abdelnabi je saznala gde ovaj čovek radi, koliko godina ima, koji je datum njegovog rođenja, ime žene, ime prethodne žene, gde je išao u školu, gde živi i godine i imena njegove dece.

- Društvene mreže su savršen alat za sakupljanje bitnih podataka o ljudima, izjavila je.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy/Pazite šta objavljujete na društvenim mrežama

Abdelnabi je čak otkrila koakvu muziku voli da sluša i koje knjige čita, kao i to da nije srećan na poslu, ne slaže se sa decom, ali i da je besan na bivšu ženu.

- Sve ovo mi je bilo dovoljno da mu pošaljem lažni upitnik sa posla i tražim broj socijalnog osiguranja. I u sve je poverovao, objašnjava ona.

Sam čovek nije ime novan, jer Abdelabi nije dobila njegovo dopuštenje za ovu demonstraciju.

Najvažnija stvar u celoj ovoj priči jeste činjenica da ništa što je uradila nije ilegalno. Informacije do kojih je došla nisu tajna i ništa nije bilo skriveno šifrom ili dostupno samo ljudima sa posebnim pristupom.

Foto: Pixabay.com/I najmanje sitnice mogu da budu opasne na internetu

- Koristila sam Google hakovanje kako bih došla do specifičnih tipova fajlova i imena domena. Nisu skenirala ničiju mrežu, objašnjava Abdelabi.

Sve što je pronašla bilo je javno, a metode koje je koristila dostupni su svima.

- Među stvarima koje je objavio bilo je i to da njegova ćerka ide na ples. Mogla sam da ga pozovem i kažem mu da je polomila nogu i da sam u bolnici i da mi treba broj njegovog socijalnog osiguranja. Kasnije sam otkrila da je otišla negde za praznike - mogla sam da se predstavim kao kidnaper i tražim otkup, priča ona.

Tako je za manje od sat vremena imala sve podatke koji su joj potrebni da preuzme identitet ovog muškarca.

Isto tako, mogla je ozbiljno da našteti i kompaniji za koju radi jer je na jednoj od fotografija sa posla koju je objavio vio vidljiv papirić na kom je bila ispisana šifra kompanijiskih servera.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA