≫ 

Ako ste instalirali AdBlocker - moguće je da ste zaraženi virusom

Adblocker koji ste možda instalirali je zapravo malware

  • 0

Andrej Meškov, koosnivač adblockera AdGuard je iz znatiželje krenuo da proveri koliko kopija adblockera postoji za Googleov pretraživač Chrome.

5 stvari koje nikako ne biste smeli da pretražujete na Googleu

Te aplikacije su namerno stilizovane da izgledaju potpuno legitimno kao postojeći adblocker, ali Meškovu nije bilo jasno zašto one uopšte postoje. Zato je skinuo jednu i pogledao njen kod.

Foto: pixabay.com

- Skinuo sam jednu aplikaciju i poroverio koje sve zahteve šalje. Neke prilično čudne stvari su mi zapale za oko, izjavio je za Motherboard.

Meškov je otkrio da AdRemover ekstenzija za Chrome - koja ima preko 10 miliona korisnika - u sebi ima skriveni kod slici koja je skinuta sa udaljenog komandnog servera. Na ovaj način je kreator ekstenzije imao sposobnost da menja njene funkcije bez slanja apdejta.

A sve to je protiv pravila koja je postavio Google.

Printscreen: google.com

Iako Miškov nije odmah video za šta tačno ova aplikacija skuplja podatke, postojanje linka ka udaljenom serveru je veoma opasno jer može da promeni "ponašanje" brauzera na brojne načine - promeni izgled stranica ili učita dodatne ekstenzije bez znanja korisnika.

On je obavestio Google o problemu i dobio odgovor da kompanija radi na uklanjanju aplikacije koje je obeležeio, ali dodaje da i dalje postoji veliki broj sličnih ekstenzija.

Njegov savet jeste da korisnici obavezno provere sajt developera za ekstenziju koju žele jer će tamo moći da nađu direktan link odakle mogu da je instaliraju.

VIDEO: Pogledajte koje su to nove a odlične fitnes aplikacije

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA