≫ 

Nova tehnologija učiniće bitcoin dostupnijim, a transakcije bržim

Šta je tačno Lightning Network?

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, u kolumni ove nedelje nam objašnjava šta donosi nova tehnologija koja ubrzava bitcoin transakcije.

Tehnološki napredak se ubrzava kao i naša očekivanja u pogledu brzine izvršavanja najrazličitijih operacija na internetu. Korisnici postaju sve nestrpljiviji i očekuju „trenutni“ odziv. Istraživanja pokazuju da niko ne želi da čeka više od 3 do 5 sekundi da bi video sadržaj web sajta na čiji je link kliknuo. Ukoliko je čekanje duže, najverovatnije je da će većina odustati od nameravanog pregledanja internet sajta.

Foto: Pixabay.com

Slični su trendovi i u pogledu novčanih transakcija. Korišćenjem kriptovaluta transakcije se mogu izvoditi znatno brže i jeftinije nego što je to slučaj sa klasičnim valutama korišćenjem postojećih bankarskih sistema i mehanizama. Ipak, postoje određena ograničenja u brzini transakcija korišćenjem bitcoina kao i limiti u pogledu kapaciteta transakcija koje se mogu izvršiti u jedinici vremena.

Prosečno vreme kreiranja novog bloka iznosi 10 minuta dok se maksimalni broj transakcija korišćenjem bitcoin procenjuje između 3,3 i 7 transakcija u sekundi. Pomenuti kapacitet nije dovoljan da zadovolje narastajuće potrebe i ta činjenica predstavlja značajno ograničenje šire upotrebe bitcoina kao i primene blockchain tehnologije.

Lightning Network (LN) predstavlja jedno od najefikasnijih rešenja i predstavlja sloj na vrhu procesa bitcoin transakcija koje može rešiti problem same brzine transakcija. Kako smo pisali u prethodnim nastavcima, transakcije zasnovane na kriptovalutama počivaju na postulatu da ne postoji poverenje između učesnika u transakciji (zero trust) i da se svaki korak transakcije mora nepobitno dokazati. Potpuno isti princip poštuje i podržava LN sloj.

Foto: Coindesk

Suština rešenja se sastoji u tome da dve strane koje vrše međusobnu transakciju uspostavljaju višenamenski novčanik koji zahteva digitalno potpisivanje svake od strana pre izvršavanja transakcije. U opisanom novčaniku se nalazi određena količina bitcoina dok se adresa novčanika upisuje u blockchain čime smo dobili kanal za plaćanje. Sada dve strane mogu sprovesti neograničeni broj transakcija bez ikakvog remećenja informacija koje se čuvaju u blockchainu.

Prilikom svake transakcije obe strane potpisuju ažurirano stanje kako bi uvek imali validnu informaciju koliko ko bitcoina čuva u novčaniku. Nakon završetka transakcije, kanal se zatvara dok se konačno stanje upisuje u blockchain. Ukoliko bi došlo do spora, obe strane mogu koristiti poslednje potpisano ažurno stanje kako bi potvrdili svoj udeo u novčaniku.

Foto: Pixabay.com

Treba imati u vidu činjenicu da u opisanom sistemu nije neophodno postaviti direktni kanal za transakciju već možemo vršiti transakcije prema drugoj strani putem kanala koji postoje prema entitetima sa kojima smo već povezani. Mreža je tako programirana da automatski pronalazi najkraću putanju.

Sistem je razvila firma Lightning Labs a prema ideji Džozefa Puna (Joseph Poon) i Tadeuša Drija (Thaddeus Dryja). Radi očuvanja nivoa bezbednsoti korišćen je SegWit (Segregated Witness) protokol. Za praktičnu primenu razvijen je Eclair digitalni novčanik koji se može koristiti i na mobilnim uređajima.

Razvoj novih tehnologija koji je podstaknut bitcoinom će sigurno izmeniti finansijsko tržište a svakako neće ostati bez uticaja na bankarsko poslovanje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA