Tražio sam da mi Apple pošalje sve podatke koje je sakupio o meni - a ono što je stiglo me je prilično iznenadilo

Novinar magazina USA Today odlučio je da sazna koliko Apple zna o njemu, a odgovori su ga prilično iznenadili

  • 0

Bilo je potrebno 8 dana da moji podaci stignu iz Applea, evropske kancelarije koja se bavi svim zahtevima koji se tiču privatnosti korisnika.

Nikako ne instalirajte novi iOS ako imate iPhone 7 jer može skupo da vas košta

Nakon što sam poslao zahtev, proizvođač iPhonea je prvo tražio moju adresu, broj telefona, serijski broj iPhonea i druge lične podatke pre nego što sam dobio odobrenje.

Šta sam dobio

Foto: Tanjug/AP

Dobio sam prilično mali fajl - a sudeći po Appleu, to je jasan dokaz koji pokazujekoliko malo podataka skuplja o svojim korisnicima.

Sudeći po podacima, ubeležena su vremena kada sam bekapovao svoj iphone, kada sam podizao slike na iCloud i još neke prilično dosadne i nezanimljive stvari.

Apple je sačuvao i moju mejl i fizičku adresu, ali ne i broj telefona - što je čudno jer sve informacije dolaze sa iPhonea.

Kompanija iz Kupertina čuvala je i informacije o svakoj aplikaciji koju sam skinuo, svakoj pesmi koju sam dodao u svoju iTunes bazu i svakoj popravci Apple uređaja u poslednjih 10 godina.

Šta nije bilo u podacima

Foto: Tanjug/AP

Ono što mi Apple nije poslao jesu sva pitanja koja sam uputio Siri, kao ni podatke koje skuplja kako bi njena veštačka inteligencija bila pametnije.

Kompanija tvrdi da ti podaci neće značiti ništa korisniku jer nisu povezani sa njim.

Sistem koristi nasumično identifikovanje kako bi sakrio identitet korisnika, tako da određena pretraga Appleu govori šta korisnik traži, ali ne i koji korisnik je u pitanju.

Apple direktno govori da ne želi vaše podatke i da ih ne čuva.

Na Safari brauzeru, moja istorija pretraživanja ide sve do jula 2017. godine, ali Apple tvrdi da ne prati ni te podatke.

Samim tim, podaci koji su mi stigli su potpuno drugačiji od onih koje sam dobio od Googlea i Facebooka - koji prate svaki moj potez ne bi lu uspeli da ga monetizuju.

Kako biste i vi saznali šta Apple zna o vama, potrebno je otvorite Settings > Privac > Advertising. I onda odaberete "View Ad Information".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA