≫ 

Direktor Vibera za Telegraf otkriva šta nas sve novo čeka i koliko su podaci korisnika u Srbiji bezbedni

Šta nam budućnost sa Viberom sve donosi?

  • 1
Comtrade, Viber, Atanas Rajkov Foto: Marko Todorović

Razgovarali samo sa Atanasom Rajkovim, direktorom razvoja poslovanja za CEE i CIS region i direktorom za globalna partnerstva o budućnosti Vibera, čuvanju ličnih podataka i bezbednosti korisnika u Srbiji.

  • Kada pogledate Viber danas, da li postoje neke stvari koje su se desile, a niste ni mogli da ih zamislite na samom početku?
Foto: Marko Todorović

Bili smo veoma pažljivi i optimistični sa našim obećanjem korisnicima od samog početka - da će naša veza sa njima evoluirati u produktivnu i naprednu dvosmernu vezu. Međutim, neverovatan rast koji smo zabeležili, i činjenica da su Viber funkcije i opcije prihvatili svi delovi društva, sve generacije, poslovne zajednice i brendovi, oficijalne institucije, napredni i progresivni krugovi iz celog regiona - predstavljaju izvor entuzijazma za nas. Sada imamo prijatnu i veliku odgovornost da nastavimo da evoluiramo tu vezu. nadamo se da će naši naredni koraci i nove funkcije nastaviti da inspirišu i služe našim korisnicima.

  • Iako danas mnoge aplikacije za čet ljudima izgledaju isto, da li postoje prednosti koje izdvajaju Viber u odnosu na konkurenciju?

U Viberu se ponosimo time što ga nazivamo platformom za komunikaciju. Od aplikacije za slanje poruka, evoluirali smo kroz glasovne i video pozive i napravili zajednicu kroz emotivan ekosistem koji uključuje stikere, GIF-ove, glasovne i video pozive i grupne četove. Zajednicu od preko milijarde korisnika takođe štitimo kroz brojne sisteme za čuvanje ličnih podataka. Garantujemo privatnost sa oba kraja komunikacije i ni mi sami ne možemo da čitamo ili slušamo Viber razgovore i samim tim ne možemo da zloupotrebljavamo podatke ili ih prodajemo nekome. Takođe, korisnicima smo omogućili da dobijaju najnovije vesti o njihovim omiljenim brendovima, slavnim ličnostima i drugim dešavanjima kroz javne četove i naloge.

Naš cilj jeste da potpuno slobodno i bezbedno povezujemo ljude, bez obzira na to ko su i odakle dolaze.

To je naša misija i veoma nam je dragocena i važna prilika da povezujemo ljude.

I na samom kraju, Viber je veoma cenjen u celom svetu, a još više u Istočnoj Evropi zbog razumevanja lokalne kulture, navika, tradicija, emocija i strasti za životom koju ljudi poseduju. To je nešto o čemu svakodnevno brinemo i trudimo se da slavimo ove pozitivne razlike sa našim korisnicima iz celog regiona.

  • Koji je najveći problem sa kojim se Viber suočava?
Foto: Promo

Vrlo često se suočavamo sa velikom potrebom za kontrolom pojedinih vlada, internacionalnih organizacija i centara moći - sa ciljem da kontrolišu protok sadržaja naših korisnika unutar aplikacije. Pristup privatnim podacima i razgovorima se otvoreno traži - vrlo često u ime nacionalne bezbednosti - a razlike u gledanju na stvari između aplikacije i onih koji te podatke traže stvaraju puno tenzije na tržištu. Nedavno se pojavio takav problem kada je jedna aplikacija bila blokirana od strane države jer nije htela da se povinuje takvim zahtevima.

Sa druge strane, Viber ne čuva nikakve podatke o razgovorima koji se dešavaju između korisnika na svojim serverima, nikada nije i nikada neće. Ovu odluku doneli su naši osnivači i ona sada ima posebnu vrednost jer korisnici traže bezbednu i sigurnu sredinu za svoju komunikaciju.

Viber se smatra "braniocem slobodnog govora" među svojim korisnicima, ali deli iste brige koje imaju sve države na svetu. Međutim, ništa neće biti rešeno ako neko spolja počne da kontroliše naš rad.

  • Koji je sledeći korak za Viber?
Foto: Telegraf

Viber je već sada u novoj eri jer polako korisnicima dajemo novi proizvod - Viber communities. Ova jedinstvena funkcija kombinuje ono najbolje što nudi Public chat koji je masovno prihvaćen u regionu. Sa gotovo neograničenim brojem učesnika, ove zajednice će moći da skupljaju i povezuju ljude istih interesovanja, strasti, nada i želja unutar jednog bezbednog i privatnog okruženja. Na ovaj način, Viber će možda izgledati više kao društvena mreža, ali, istina je da je Viber mnogo više od toga.

  • Privatnost naših podataka je sve više i više razlog za brigu mnogih. Kako ih Viber štiti i koje sve opasnosti još mogu da očekuju korisnike?

Nakon nedavnih saznanja o curenju podataka mnogih kompanija, ovo je definitivno vrela tema u celom svetu - ne samo za medije, već i za obične korisnike. A njihova briga je opravdana. Ideja da neka čet aplikacija može da prati vaše razgovore kako bi ih prodala nekome je nešto što naša civilizacija do sada nije iskusila. Mnogima je bilo neugodno kada su počele da im se pojavljuju reklame za ski opremu samo nekoliko časova nakon što su isplanirali zimovanje sa prijateljima i rodbinom. Zbog toga su se osetili uplašeno i izdano.

Na svu sreću, bezbednost nije slaba tačka za Viber jer automatski štitimo svoje korisnike tako što sa oba kraja enkriptujemo poruke, glasovne i video pozive.

Zajedno sa "tajnim četom", samouništavajućim porukama i opcijom da korisnici brišu poruke koje su poslali, napravili smo 100 odsto bezbedno okruženje za sve naše korisnike.

Prosto rečeno, mi ne možemo da špijuniramo naše korisnike jer ne možemo da vidimo njihove poruke.

Ovo se odnosi i na korisnike u Srbiji. Svako ko je instalirao Viber može da bude siguran da su njegove poruke bezbedne sa nama i zaštićene od bilo kakve zloupotrebe. Ne morate da budete posebno oprezni ili veliki poznavalac tehnologije, mi se brinemo o svemu od samog početka. I veoma smo ponosni na to.

VIDEO: VAŽNO JE ZNATI: Evo kako da zaštitite svoje podatke na Fejsbuku

(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA