≫ 

Kako će razvoj kvantnog računarstva i kvantne kriptografije uticati na bezbednost kriptovaluta? Da li bi blockchain mogao biti ugrožen?

Pogledajte kako će napredak tehnologije uticati na blockchain

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, u kolumni ove nedelje nam objašnjava Kako će razvoj kvantnog računarstva i kvantne kriptografije uticati na bezbednost kriptovaluta.

Savremeni računari su zasnovani na poluprovodnicima, ranije elektronskim cevima i tranzistorima a sada na integrisanim kolima odnosnom mikro čipovima. Mikro čip sadrži u sebi oko 100 miliona tranzistora po kvadratnom milimetru dok ukupan broj tranzistora zavisi od veličine, tačnije od površine mikro čipa.

Poluprovodnici rade na jednostavnom principu, tj. signala ima ili nema. Ako signala ima, u pitanju je jedinica a ako signala nema u pitanju je nula. Obrada informacija se svodi na obradu nula i jedinica odnosno na obradu u binarnom sistemu. Savremeni računari se nazivaju još i digitalnim računarima.

Foto: Pixabay/Da li su kvantni kompjuteri budućnost?

Blockchain kao i sve kriptovalute baziraju svoje funkcionisanje na digitalnim računarima koji rade u binarnom sistemu. Programi su pisani u binarnom kodu naziva se još i mašinskim kodom.

Treba imati na umu da digitalni računari nisu jedina vrsta računara. Postoje i analogni računari koji mogu imati signal skaliran između nule i jedinice i koji su nastali pre digitalnih računara. Jedan od projekata kreiranja nove generacije analognih računara, zasnovanih na promenljivim otpornicima i kondenzatorima lansirao je HP i nazvao je projekat The Machine. Programiranje analognih računara je potpuno različito od programiranja digitalnih računara.

Kvantni računari vrše izračunavanja na potpuno drugačijem principu koristeći kvantno mehaničke pojave koje definišu da su stanja bilo koje dve čestice u međusobnoj vezi i da se ne mogu posmatrati odvojeno već kao celina.

Foto: Coindesk

Kvantna kriptografija koristi kvantne računare između ostalog za kriptoanalizu, odnosno razbijanje algoritama kao i sistema ključeva. Prednost kvantne kriptografije je u činjenici da omogućava izvršavanje različitih kriptografskih funkcija za koje je do sada dokazano ili postoje pretpostavke da ih je nemoguće izvesti.

U blockchainu su najbitnije dve pretpostavke: da se ne može razbiti algoritam eliptičnih krivih kao i da se iz heš vrednosti ne može izračunati početna vrednost, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. Kvantna kriptografija tvrdi da je to ipak moguće! Da li to znači da će svi kriptografski sistemi postati uskoro beskorisni i da će tehnologija na kojoj počivaju kriptovalute postati nebezbedna i zastarela?

Teorijske osnove i matematička izračunavanja nesporno ukazuju na to da će kvantno računarstvo uspešno rešavati probleme koji su do sada bili nerešivi, što će značajno uticati na različite sfere ljudskog života. Takođe, kvantna kriptografija će doneti revolucionarne promene u kriptografiji, u šta možemo biti potpuno sigurni.

Foto: Pixabay.com/Kvantno računarstvo će rešavati probleme koje do sada nismo mogli da rešimo

Ipak, moramo biti svesni da je primena kvantnog računarstva i kvantne kriptografije još uvek na elementarnom nivou. Iako se vrše mnogobrojna istraživanja i testiranja, kvantna kriptografija, barem za sada, ne može da ugrozi kriptografske sisteme, pa samim tim ni sistem blockchaina.

Strahovi koji postoje za bezbednost kriptovaluta od opasnosti koje bi moglo doneti kvantno računarstvo su opravdani. Kvantna kriptografija će verovatno biti smernica za dalji razvoj tehnologija koje podržavaju kriptovalute kao što su blockchain i Directed Acyclic Graph, o čemu smo ranije pisali.

Novi izazovi doneće nova rešenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA