≫ 

Google upozorava da Android više neće biti besplatan zbog ogromne kazne koju mu je izrekla EU

Da li je Google zaista spreman na ovako drastičan potez?

  • 5

Odluka Evrospke unije da ogromnom kaznom od preko 4 milijarde evra prisili Google da prestane da primorava proizvođače Android uređaja da fabrički instaliraju njegove Chrome i aplikacije za pretragu mogla bi da ima ozbiljne implikacije za budućnost ovog popularnog operativnog sistema.

3 ilegalne taktike koje je Google koristio, i zbog kojih sada mora da plati rekordnu kaznu

U postu na blogu kojim je pokušao da odbrani ovu odluku Googlea, izvršni direktor Sundar Pinčaj naglašava da tipičan Android korisnik sam instalira oko 50 aplikacija i da vrlo lako može da deinstalira one koje su došle sa telefonom.

Foto: Tanjug/AP/Pinčaj veruje da će kazna doneti velike promene na Android

Međutim, ukoliko Google bude sprečen da ima svoje aplikacije na svakom telefonu po njegovom izlasku iz fabrike, to bi moglo da poremeti Android ekosistem.

- Ako proizvođači telefona i operatori ne uključe naše aplikacije u svoje proizvode, to bi moglo da poremeti balans Android ekosistema, objašnjava Pičaj, pažljivo izbegavajući činjenicu da oni više neće biti primorani to da rade, ali ako žele - mogu.

Foto: Pixabay.com/Google bi uskoro mogao da počne da naplaćuje Android

Pičaj je onda skrenuo pažnju na to da je Android poslovni model boio postavljen tako da kompanija nije morala da naplaćuje svoju tehnologiju proizvođačima uređaja ili kontroliše njihovu distribuciju.

Ovaj suptilni osvrt na remećenje balansa mnogi su videli kao pucanj upozorenja prema korisnicima, proizvođačima telefona i Evropskoj uniji i koji bi mogao da najavi plaćanje Googleu za korišćenje Androida, što bi svakako povećalo cene telefona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peđa

    19. jul 2018 | 12:15

    A zašto bi neko davao intelektnu svojinu besplatno?! Android je postao opšte prihvaćen upravo zbog Googl-a pa je valjda i normalno da on gura svoje programe. Zar windous daje besplatno svoj program?

  • Ja...RS

    19. jul 2018 | 15:01

    Gugl moze samo sebi da skoci u stomak,milion drugih opcija postoji,mene nece niko da terorise.

  • Petar

    19. jul 2018 | 12:42

    Pa necemo ih onda koristiti... Apple kao opcija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA