Zbog čega nam telefoni uspore, a nije puna memorija? Evo kako da rešite problem

Ako je vaš pametni telefon ili tablet sporiji nego što vam odgovora, i sigurni ste kako to niste umislili, evo što možete pokušati

  • 4

Svi korisnici pametnih telefona sigurno su primetili da se oni vremenom uspore, a razlozi koji dovode do toga su razni. Usporavanje dolazi bez obzira na to da li koristite Android ili iPhone, a u nastavku vam donosimo pregled najčešćih stvari koji do toga dovode.

1. Ažuriranje operativnih sistema

Kad ste prvi put kupili smartfon na njemu je bilo instalirano određeno izdanje operativnog sustava. Recimo, ako ste to učinili 2013. godine moguće je kako su to bili Android 4.4 KitKat ili iOS 7.

O kojem god izdanju se radilo, pri njegovom razvoju u obzir su bile uzete određene mogućnosti i kapaciteti hardvera, piše Make Use Of.

Pogađate, u međuvremenu je hardver promenjen ili poboljšan, često i drastično. Dodane su nove opcije i Androidu i iOS-u kako bi mogli što bolje iskoristiti napredak tehnologije. Ali, vaš hardver ostao je uglavnom isti i s vremenom počeo da zaostajei za zahtevima operativnog sustava. Zato radi sporije i s više poteškoća.

Šta možete preduzeti? Pa, ne baš puno toga. Možete neko vreme izbegavati veći update na novija izdanja, ali to ne može potrajati večno.

2. Ažuriranje aplikacija

Foto: Pixabay.com

Sve vrste softvera mogu postati žrtva stalnih bespotrebnih nadogradnji. Mobilne aplikacije su po tome među najgorima. Čak i vrlo lagane aplikacije mogu se u kratko vreme preobraziti u čudovišta koja žderu resurse vašeg uređaja.

Ne pomaže ni to što razvojni programeri često ne obraćaju požnju na to koliko će aplikacija opteretiti mobilni, računajući na stalna poboljšanja hardvera i nova tehnološka rešenja.

Naravno, i to ima svoje granice. Kad ih dosegne, vašem pametnom telefonu postaje sve teže da se nosi sa sve većim zahtevima. Posledica je sve sporiji rad.

Šta možete preduzeti? Zamenite aplikacije njihovim "light" verzijama ili alternativama, ako su dostupne. Krenite od aplikacija za društvene mreže, multimediju, vođenje beleški i produktivnost. Proverite takođe da li su  dostupne starije verzije. Ako sa njima nema ozbiljnijih sigurnosnih problema mogle bi sasvim dobro poslužiti.

3. Aplikacije u pozadini

Foto: Pixabay

Velik broj instaliranih aplikacija takođe bi mogao da bude odgovoran za sporiji rad vašeg pametnog telefona. Problem nastaje zbog povećanog broja aplikacija koje nastavljaju da rade u pozadini i kad ih ne koristite aktivno.

Na primer, aplikacije za mejlove stalno proveravaju da li je stiglo nešto novo, one za chat prate ima li novih poruka, one za beleške stalno se sinhronizuju... Čak i animirane pozadinske slike (wallpaperi) kao i razni "widgeti" traže, šalju i razmenjuju podatke.

Naravno, svaka od takvih aplikacija opterećuje deo procesora i RAM memoriju, smanjujući kapacitete raspoložive za aplikacije koje aktivno koristite.

Šta možete poduzeti? Otkrijte koje aplikacije cede bateriju. Što to više čine veći su izgledi da aplikacija puno toga radi u pozadini. Zamenite animirane wallpapere statičnim, izbegavajte widgete. Deinstalirajte aplikacije koje ne koristite. Isključite pozadinske procese za sve aplikacije osim za one za koje su oni apsolutno nužni.

4. Propadanje memorije

Foto: Tanjug/AP

Svi pametni telefoni i tableti koriste memoriju tipa "flash". Najrašireniji tip te vrste memorije zove se NAND. Iako je brz i cenovno pristupačan, ima i loših strana. Recimo, postaje spori što ga više punite.

Sa druge strane, što je više koristite to ona više propada. Postoje tri vrste memorije NAND - SLC, MLC i TLC - ali sve imaju ograničenje koliko je puta moguće pisati po njima. Kad dosegnete maksimalan broj pisanja dolazi do propadanja, što za posledicu može imati usporavanje.

5. Velika očekivanja

Printskrin: Youtube/Tim Schofield

Moguće je da vaša memorija radi sasvim dobro, ali se vama čini kako je sporija nego što ste očekivali ili bi trebalo da bude. Naročito nakon što se na tržištu pojave novi modeli i velike nadogradnje operativnih sistema, pa krenete da ih poredite sa uređajem koga ste dosad koristili.

Šta možete preduzeti? Prihvatite mogućnosti i ograničenja sadašnjeg uređaja ili ga nadogradite (recimo, novim ROM-om ako ste korisnik Androida).

Kako ubrzati pametni telefon ili tablet?

Foto: Pixabay.com

Ako je vaš pametni telefon ili tablet sporiji nego što vam odgovora, i sigurni ste kako to niste umislili, evo što možete pokušati.

Između ostalog, vlasnici Androida mogu očistiti ekran, redovno ponovno pokretati uređaj, brisati memoriju i, kao zadnju meru, vratiti uređaj na početne fabričke postavke.

Ako imate iPhone, pokušajte ručno očistiti RAM, izbegavajte aplikacije koje cede bateriju i obrišite sve što vam ne treba. Takođe možete vratiti uređaj na početne fabričke postavke.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA