Apple i Google namerno usporavaju starije telefone: Da li je ovo samo teorija zavere ili surova istina?

Baš u trenutku kad Apple izbaci svoj novi uređaj, gomila nesretnika koji još uvek nisu nabavili najnoviji telefon odlazi na društvene mreže kako bi svetu obznanili veliki nepravdu - njihov uređaj se iznenada usporio

  • 7

Da li proizvođači pametnih telefona namerno usporavaju starije modele čim se pojavi neki novi je pitanje koje korisnici sve češće postavljaju. Na ovu priču, naime, svake godine nailazimo u isto vreme.

Ovaj izum napravljen je za ODVIKAVANJE od korišćenja smartfona!

Baš u trenutku kad Apple izbaci svoj novi uređaj, gomila nesretnika koji još uvek nisu nabavili najnoviji telefon odlazi na društvene mreže kako bi svetu obznanili veliki nepravdu - njihov se uređaj iznenada usporio.

Ukoliko bacite pogled na Google, brzo ćete otkriti da se u periodu od septembra do ranog novembra (baš u vreme kad je Apple izbacio dve nove osmice i iPhone X), pretraga povezana s usporavanjem iPhone-a raste za 50 posto.

Mnogi smatraju da kompanije to rade namerno kako bi vas naterali da promenite svoj stari uređaj i zamenite ga novijim. Neki to nazivaju "planiranim zastarevanjem".

Na veliku žalost teoretičara zavere, radi se o mitu i verovatno ste i sami svesni da postoji daleko manje zanimljivo objašnjenje za ovaj fenomen. Naravno, radi se o ažuriranju softvera.

- Ne postoji težnja u kompanijama da novim operativnim sistemom uspori starije uređaje. To je softver i softver i inače ima veće ili manje bagove i probleme koji se nenamerno događaju - objašnjava za New York Times Greg Raiz, bivši programer Microsofta koji je radio na Windowsu.

Foto: Tanjug/AP

Ono što se događa zapravo je vrlo jednostavno. Kada velike kompanije kao što su Apple, Microsoft i Google predstave nove uređaje, najčešće u isto vreme u opticaj puštaju i nadogradnju za operativne sisteme. To je ove godine bio slučaj i sa iOS-om 11 koji možete (a i ne morate) ažurirati na svom gotovo pet godina starom iPhoneu 5S.

Radi se o komplikovanom procesu koji je u prvom redu (i očekivano) prilagođen najnovijim uređajima zbog čega se mogu javiti problemi na starijim telefonima pa primećujete usporavanja.

Na kraju krajeva, kada odlučite da nadogradite svoj stari računar novim komponentama, verovatno ćete primetiti da vrlo često ne možete zameniti samo jednu komponentu jer druge neće funkcionisati. Novi operativni sistem u "staroj kanti" funkcioniše isto.

Ipak, postoji način da ubrzate svoj telefon i odložite kupovinu novog uređaja za barem godinu dana.

Printksrin: Twitter/Raymond Wong

Počnite ispočetka

Nadograditi operativni sistem je jednostavno i kompanije su se pobrinule da to bude tako. Međutim, to nije nužno najbolje za vas.

Bilo bi pametno da napravite sigurnosnu kopiju sistema i izbrišete sve sa svojih uređaja pre nego instalirate novi OS. Ovo možda zvuči kao prekomplikovan potez, ali ekipa u velikim kompanijama verovatno je učinila isto i isprobala sistem na uređaju na kojem nije bilo ničega.

Sve podatke sačuvajte na kompjuteru, na cloud ili prenosnu memoriju. Nakon što instalirate novi OS, vratite podatke i tako osigurajte da sve prođe relativno bezbolno. Istina, ovo je duži put, ali na duže staze će vam spasiti živce.

Obratite pažnju na memoriju

Foto: Tanjug/AP

Samo zato što vaš uređaj ima kapacitet od 64 GB ne znači da morate da ga napunite do kraja. Uređaji rade brže ako imaju više slobodnog prostora. Pametni telefoni i laptopovi koriste flash driveove što znači da podatke prikupljaju s različitih delova drivea. Ako je previše prostora zauzeto, to će se odraziti i na brzinu.

Bilo bi najbolje (i najskuplje) da uzmete više nego što vam je potrebno. Ako mislite da vam je potrebno 64 GB, uzmite model od 256 GB.

Isto tako, fotke čuvajte na cloudu. Bićete sretniji.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    29. novembar 2017 | 22:01

    Imao HTC M8, cim je izasao M9, izasao update kamere za M8, i nakon toga je slika bila mutna. Slucajnost - tesko. Isto radi i kompanija Gillette sa ziletima. Cim izadje novi brijac, pocinju da izbacuju serije tupih zileta za sve prethodne njihove brijace kako biste presli na skuplje resenje, i naravno da cete onda primetiti razliku.

  • Boki

    29. novembar 2017 | 16:12

    Isključite update i nema problema. Mislim da se iza bezbednosnih zakrpa krije softver za usporavanje. To sam odavno provalio jer se desilo da nakon nekog update-a telefon počne toliko loše raditi i više se ne može popraviti. Jedini način je reinstalacija softvera gde će mu ubaciti staru verziju.

  • Baki

    29. novembar 2017 | 16:37

    Ova teorija je tačna 100% ja sam kupio pre goduinu dana iPad Air 2 i radio je ko metak brzo, međutim danas na WiFi radi kao pod ručnom a moj WiFi brzina oko 90 Mb. Zvao sam i dobio svakakva objašnjenja i šta da radim ali i dalje je tablet i ako skoro nov spor. Jedva čekam da došem u malo bolju finansijsku situaciju i da ovaj iPad prodam i vratim se na Android. Toliko o sporosti i njihovim malverzacijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA