Ako ste instalirali ovu igru, a i telefon vam se više greje - neko vam je najverovatnije kidnapovao telefon

Obratite veliku pažnju na aplikacije koje skidate i instalirate na svoj telefon

  • 0

Ako vam telefon radi sporije nego inače, baterija gubi napon brže nego inače ili se pregreva, moguće je da je vaš telefon "kidnapovao" rudar kriptovaluta.

U pitanju su ljudi koji pokušavaju da reše kompleksne probleme kako bi zaradili jedan bitcoin, ili neku drugu digitalnu valutu.

Evo na koliko procenata morate da smanjite osvetljenje ekrana da bi vam baterija duže trajala

Ovi matematički problemi, koji se koriste za verifikovanje transakcija kriptovaluta, zahtevaju ozbiljnu moć za procesuiranje podataka, mnogo veću od one koju može da pruži jedan kompjuter.

Upravo iz tog razloga, najnovija prevara uključuje ove rudare koji preuzimaju kontrolu nad Android uređajima kako bi koristili moć njihovih procesora u rešavanju ovih matematičkih problema potrebnih za bitcoin.

Foto: pixabay.com/Da li je vaš smartfon žrtva rudarenja bitcoina?

Kako bi se dokopali procesorske moći nečijeg telefona, sve što je potrebno jeste da instalirate aplikaciju sa malicioznim softverom u njoj.

Istraživači IT bezbednosne kompanije ESET otkrili su da je Bug Swasher, igra koja je do sada preuzeta između 1 i 5 miliona puta sa Google Play Storea, rudarila bez znanja osoba koje su je instalirale.

Uprkos tome što je Google u julu objavio da će zabraniti sve aplikacije koje rudare kriptovalute iz svoje prodavnice aplikacija, čak ni on ne zna tačno koje aplikacije to rade.

Najveći problem sa ovim kidnapovanjem leži u činjenici da je potrebna velika snaga procesora za rudarenje, a to može da dovede do problema sa baterijom, a u najgorem slučaju ceo telefon može biti trajno oštećen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA